ΕΕ: Οι 27 συμφώνησαν για αποκατάσταση το 90% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων έως το 2050

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη για ένα βασικό νομοθετικό έργο για την αποκατάσταση της φύσης και της βιοποικιλότητας, το οποίο έχει αντιμετωπίσει εμπόδια ειδικά όσον αφορά τη γεωργία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κείμενο θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μέτρα αποκατάστασης της φύσης σε τουλάχιστον 20% των χερσαίων και θαλάσσιων επιφανειών της ΕΕ έως το 2030, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Συμβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες χαιρέτησαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από τα μεσάνυχτα μετά από αρκετές ώρες συνομιλιών που ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά οι επικριτές επεσήμαναν στοιχεία που είχαν αποδυναμωθεί. «Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα, το οποίο ορίζει φιλόδοξους κανόνες που μπορούν να εφαρμοστούν από όλους», δήλωσε ο Pascal Canfin, επικεφαλής της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο δίκτυο X (πρώην Twitter).

Η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Teresa Ribera Rodriguez, δήλωσε «περήφανη» για αυτόν τον νόμο, «τον πρώτο στο είδος του». «Αυτό θα μας βοηθήσει να ξαναχτίσουμε υγιή επίπεδα βιοποικιλότητας και να διατηρήσουμε τη φύση για τις μελλοντικές γενιές, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το κείμενο το 2022. Η πιο σημαντική πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, δεξιά), προσπάθησε να το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να το εγκαταλείψει το 2023.

Η νομοθεσία θα απαιτεί από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων έως το 2030, μετά το 60% έως το 2040 και το 90% έως το 2050. Ρύπανση , αστικοποίηση, εντατική εκμετάλλευση: σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το 80% των φυσικών οικοτόπων στην ΕΕ είναι σε «κακή ή μέτρια» κατάσταση διατήρησης (ιδίως τυρφώνες, αμμόλοφοι και λιβάδια) και έως και το 70% των εδαφών είναι σε κακή κατάσταση.

Για την Tatiana Nuno, διευθύντρια θαλάσσιας πολιτικής στην περιβαλλοντική ένωση Seas At Risk, η συμφωνία «δεν είναι αρκετή για να λύσει την κρίση της βιοποικιλότητας, αλλά όσον αφορά τον ωκεανό, είναι ένα κρίσιμο βήμα για την αποκατάσταση της πολύτιμης θαλάσσιας ζωής σε ποιον το υποστηρίζει».

 Η Vera Coelho, Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος της Oceana in Europe  , δήλωσε: «Αν και έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά από το Συμβούλιο, οι νομοθετικές διατάξεις για την αλιεία αντιπροσωπεύουν μια προσπάθεια ευθυγράμμισης των περιβαλλοντικών και των αλιευτικών πολιτικών, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό μετά». Από την πλευρά του, το ΕΛΚ επισήμανε με περηφάνια την Πέμπτη τις «αξιοσημείωτες βελτιώσεις» που επέφεραν στο «βαθιά  αναθεωρημένο» κείμενο, όπως η άρση της «υποχρέωσης αποκατάστασης του 10% της γεωργικής γης». Πριν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών και του Κοινοβουλίου, η ομάδα υποστήριξε ειδικότερα ότι το κείμενο θα υπονόμευε την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές από την αριστερά και το κέντρο κατηγόρησαν το ΕΛΚ, που βασίζεται στην ψήφο για τη γεωργία, ότι χρησιμοποιεί το νομοθετικό σχέδιο ενόψει των ευρωεκλογών του 2024.

Πηγή: ertnews.gr, digi24.ro