ΕΕ: Οι αγρότες καλούνται να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από Aθέμιτες Eμπορικές Πρακτικές

Πολλοί καταγγέλλουν αδικίες σε βάρος τους από τους αγοραστές

Εν μέσω εκτεταμένων διαμαρτυριών, η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε την Τρίτη (27/2) τους αγρότες και τους μικρούς προμηθευτές τροφίμων της Ευρώπης να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από Aθέμιτες Eμπορικές Πρακτικές (UTP). Πολλοί παραγωγοί έχουν καταγγείλει ότι αδικούνται κατάφωρα ή πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης από τους αγοραστές, μεταξύ άλλων ζητημάτων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τα κράτη-μέλη είχαν περιθώριο να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο την υπάρχουσα Οδηγία της ΕΕ για τις Aθέμιτες Eμπορικές Πρακτικές έως την 1η Μαΐου 2021 και να την εφαρμόσουν έξι μήνες αργότερα. Για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των συνεπαγόμενων μέτρων που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της παρούσας οδηγίας, η Κομισιόν παίρνει την πρωτοβουλία να διεξαγάγει τέτοιες ετήσιες έρευνες.

Όπως έχει διαπιστωθεί, παρά την Οδηγία, πολλοί αγρότες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα από τους αγοραστές γεωργικών προϊόντων, όπως τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένων καθυστερημένων πληρωμών, ακυρώσεων παραγγελιών της τελευταίας στιγμής και μονομερών ή αναδρομικών αλλαγών στα συμβόλαια.

«Με τη συμμετοχή τους στην έρευνα, οι αγρότες και οι μικρότεροι προμηθευτές μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές», ανέφερε σε ανακοίνωση η ΕΕ, η οποία διαβεβαίωσε ότι τον Μάρτιο θα παρουσιάσει στα κράτη-μέλη πληθώρα ενεργειών που άπτονται ζητημάτων όπως η διαφάνεια της αγοράς.