Αποφασισμένη να καθιερώσει μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση με την Αφρική είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο που η πανδημία COVID-19 υπογραμμίζει την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη δράσης για το κλίμα και την επισιτιστική ασφάλεια, όσο και την αλληλεξάρτηση των δύο ηπείρων. Σε αυτήν τη σύμπραξη, ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα.

Η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην προώθηση μιας πράσινης μετάβασης στην Αφρική, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της για την Πράσινη Συμφωνία. Οι στόχοι της εμβληματικής περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την τρέχουσα υγειονομική κρίση, που επιτείνει την ανάγκη για ανθεκτικά συστήματα τροφίμων, ωθούν το ζήτημα της βιωσιμότητας στην κορυφή της αγροτικής ατζέντας ΕΕ-Αφρικής.

Ωστόσο, αυτό το όραμα πρέπει να συμβαδίζει με τις ειδικές συνθήκες της αφρικανικής ηπείρου. «Είναι σημαντικό τα πεδία της κοινής στρατηγικής να είναι προσαρμοσμένα στην πραγματικότητα της ηπείρου μας. Χρειαζόμαστε μια αφρικανική πράσινη μετάβαση, που να λαμβάνει υπόψη το συνεχιζόμενο χάσμα στις αποδόσεις των καλλιεργειών και τη χαμηλότερη χρήση σύγχρονων καινοτόμων πρακτικών και εργαλείων στην Αφρική», τονίζει ο Άντονι Ντελπόρτ, επικεφαλής στρατηγικών εταιρικών σχέσεων για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή στον όμιλο αγροχημικών Syngenta.

«Η διαδικασία θα πρέπει να επιτρέπει στην Αφρική να αξιοποιήσει στο έπακρο την τεχνολογία και την καινοτομία, αλλά με βιώσιμο τρόπο και σε συνεργασία με τα διάφορα μέρη της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα», ξεκαθαρίζει.

Ένα πεδίο στο οποίο πρέπει να αναγνωριστούν διαφορές μεταξύ των δύο ηπείρων είναι οι κλιματολογικές πιέσεις και οι απειλές των παρασίτων. Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Κένυας κατά την προσαρμογή στα μεταβαλλόμενα διεθνή ρυθμιστικά πλαίσια, ο Οκισέγκερε Οτζέπατ, διευθύνων σύμβουλος της Κοινοπραξίας Φρέσκων Προϊόντων της Κένυας (FPC Kenya), δήλωσε ότι η γεωγραφική θέση της χώρας –που βρίσκεται πάνω στη γραμμή του Ισημερινού– δημιουργεί αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επισημαίνοντας ότι τα θερμά κλίματα δημιουργούν ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής για τα παράσιτα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε περιορισμός χωρίς εναλλακτικές λύσεις μπορεί να οδηγήσει σε έναν ευάλωτο αγροτικό τομέα.

www.euractiv.com