Οι αγροτικές κοινότητες απαρτίζουν το 45% της επικράτειας της ΕΕ, ωστόσο αντιμετωπίζουν συνεχή προβλήματα που απορρέουν από την κοινωνική απομόνωση. Η έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών, οι μειωμένες προοπτικές απασχόλησης και η γήρανση του πληθυσμού δημιουργούν μια ζοφερή πραγματικότητα για τους αγρότες, στην οποία τώρα έρχεται να προστεθεί ο «βραχνάς» της κλιματικής αλλαγής.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 75% των Ευρωπαίων αγροτών δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επηρεάσει την καθημερινή του εργασία. Πράγματι, η ξηρασία και η υποβάθμιση του εδάφους καταστρέφουν την αγροτική γη και βλάπτουν τις φυσικές περιοχές που είναι κεφαλαιώδεις για τη βιοποικιλότητα και την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ευρωπαϊκής κοινότητας. Ως εκ τούτου, αναζητούνται καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών ζητημάτων και την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων στις αγροτικές κοινότητες, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για την αναστροφή της δυσάρεστης τάσης.

Στην Ολλανδία, μια μικρή επαρχιακή πόλη αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Ο λόγος για το Λέουαρντεν, πρωτεύουσα της επαρχίας Φρίσλαντ κοντά στις βόρειες ακτές της χώρας, που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζε τα συνήθη προβλήματα των απομονωμένων αγροτικών περιοχών. Σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η τάση, η πόλη ανέπτυξε δύο ερευνητικά κέντρα για τα ύδατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αξιοποιώντας δημόσια και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, προκειμένου να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις για αγροτικές περιοχές.

Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται ολοένα και πιο σοβαρές, αυξάνεται η αναγκαιότητα για καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων που σχετίζονται με το νερό, από τις πλημμύρες έως τη λειψυδρία και την ξηρασία. Σήμερα, η επιτυχία του Λέουαρντεν έχει τη δυναμική να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα για τις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης.

www.euractiv.com