Πολλά έχουν ειπωθεί πρόσφατα για τα οφέλη των προβιοτικών στην ανθρώπινη υγεία, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη σε αγορές, όπως αυτή του γιαουρτιού, των ποτών και των συμπληρωμάτων διατροφής που έχουν υποστεί ζύμωση με προβιοτικά. Αυτό οδήγησε τη λιανική αξία της ευρωπαϊκής αγοράς προβιοτικών να αυξηθεί από τα 8,6 δισ. ευρώ το 2018 σε 9,4 δισ. ευρώ το 2021, ωστόσο ο κλάδος εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από μια κατακερματισμένη αγορά, σύμφωνα με τους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα με τον Lasse Hamilton Heideman, μέλος της πλατφόρμας Fit4Future, η οποία εργάζεται για να βοηθήσει την Κομισιόν να απλοποιήσει τη νομοθεσία της ΕΕ, τα προβλήματα οφείλονται καθαρά στην ασάφεια της τελευταίας.

«Οι διαφορετικές ερμηνείες και προσεγγίσεις εντός των κρατών-μελών δημιουργούν έναν παράδοξο κατακερματισμό για τον οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας καλός λόγος εκτός από το ότι η νομοθεσία είναι ασαφής», δήλωσε εκείνος κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης της EURACTIV, επισημαίνοντας ότι τα κράτη-μέλη «πορεύονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις» ως προς την ερμηνεία των προβιοτικών.

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από τον Esben Laulund, πρόεδρο της διεθνούς ένωσης για τα προβιοτικά IPA EUROPE. «Υπάρχουν ιταλικές κατευθυντήριες γραμμές, υπάρχουν νέες κατευθυντήριες γραμμές στην Ισπανία, υπάρχουν ορισμένες χώρες που έχουν ανοίξει την αγορά τους για τα συμπληρώματα διατροφής, αλλά όχι για τα τρόφιμα, όπως στη Δανία, και ούτω καθεξής. Επομένως, μιλάμε για μια ιδιαίτερα κατακερματισμένη εσωτερική αγορά», είπε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ υστερεί σε σχέση με χώρες όπως ο Καναδάς, το Μεξικό και η Αργεντινή, που έχουν ήδη δράσει για να καθορίσουν τους κανόνες που διέπουν τα προβιοτικά. «Αυτό καθιστά δύσκολο το να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ του τομέα και των καταναλωτών, πολλοί από τους οποίους ζητούν σαφήνεια», εξήγησε.

Σε μια έρευνα καταναλωτών το 2022 που διεξήχθη από την ένωση IPA EUROPE, σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε να ενημερώνεται μέσω μιας ετικέτας τροφίμων εάν ένα προϊόν περιέχει προβιοτικά.