ΕΕ: Οι αυστηρότεροι κανονισμοί για τα φυτοφάρμακα δεν εμποδίζουν τη ζημιά στις μέλισσες

Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως στην ευρωπαϊκή γεωργία εξακολουθούν να βλάπτουν σημαντικά τις «μεγαλόσωμες» μέλισσες-βομβίνους (σ.σ. bumblebees), έναν από τους πιο σημαντικούς επικονιαστές, όπως επιβεβαίωσε μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Καλύπτοντας 106 τοποθεσίες σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο), οι ερευνητές κατέδειξαν ότι οι επιπτώσεις στο είδος συνεχίζονται παρά τους αυστηρότερους κανονισμούς της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα.

Παρότι η Ευρώπη διέπεται από την πιο αυστηρή διαδικασία εκτίμησης κινδύνου στον κόσμο, η χρήση εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων στα γεωργικά τοπία των κρατών-μελών εξακολουθεί να έχει αρνητικές επιδράσεις σε οργανισμούς μη στόχους, μειώνοντας σημαντικά την απόδοση των αποικιών των μελισσών-βομβίνων.

Πιο συγκεκριμένα, οι αποικίες μελισσών που εκτέθηκαν σε αυτά τα φυτοφάρμακα είδαν σημαντικές μειώσεις:

✱ Στη συνολική παραγωγή των αποικιών (αριθμός κουκουλιών).

✱ Στο μέγιστο βάρος της αποικίας.

✱ Στον αριθμό των νέων βασιλισσών.

«Βλέπουμε ότι οι βομβίνοι συναντούν πολλαπλά φυτοφάρμακα σε αγροτικά τοπία, με αποτέλεσμα λιγότερους απογόνους. Επιπλέον, τα φυτοφάρμακα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά σε τοπία με λιγότερα ενδιαιτήματα», σχολιάζει ο Δρ Charlie Nicholson, συν-επικεφαλής συγγραφέας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λούνδης στη Σουηδία.