Ο εφοδιασμός της ΕΕ σε τρόφιμα δεν διακυβεύεται παρά τον μαινόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο η άνοδος των τιμών μπορεί να οδηγήσει τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος σε δυσκολίες στην πρόσβαση σε τροφή, σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επισιτιστική ασφάλεια.

Η ανακοίνωση απορρίπτει το σενάριο πιθανών ελλείψεων σε τρόφιμα, δηλώνοντας ότι η προσφορά στην Ευρώπη δεν διακυβεύεται.

«Η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης σε βασικά τρόφιμα, ως κύρια εξαγωγέας σιταριού και κριθαριού και είναι σε μεγάλο βαθμό ικανή να καλύψει τη ζήτησή της σε άλλες βασικές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι ή η ζάχαρη» επισημαίνει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοδύναμη όσον αφορά τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών και του κρέατος, αλλά με αξιοσημείωτη εξαίρεση τα θαλασσινά. «Δεν υπάρχει κίνδυνος εκτεταμένων ελλείψεων για τους καταναλωτές», συνοψίζει η Κομισιόν.

Ωστόσο, παρότι ο σταθερός εφοδιασμός τροφίμων στην ΕΕ δεν απειλείται, η ανακοίνωση προειδοποιεί ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι αυτές οι ευπάθειες, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των εισροών, μπορεί να εκτοξεύσουν τις τιμές των τροφίμων ακόμη περισσότερο, σε σημείο που να γίνουν απρόσιτες για τους φτωχότερους της ΕΕ.

www.euractiv.com