Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, εξέφρασε την υποστήριξή του στην προοπτική δημιουργίας μιας ειδικής στρατηγικής για τα λιπάσματα σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να προστατευτούν οι αγρότες από πιθανές μελλοντικές ελλείψεις.

Υπενθυμίζεται ότι μια πιθανή πρωτοβουλία για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής λιπασμάτων, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τρίτες χώρες –ιδίως από τη Ρωσία–, είχε συζητηθεί τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Ισπανού υπουργού Γεωργίας, Luis Planas, και του Γάλλου ομολόγου του, Marc Fesneau.

Τότε, οι Γάλλοι τόνιζαν την ανάγκη να δημιουργηθεί «μια στρατηγική της ΕΕ για τα λιπάσματα, όπως η ενεργειακή στρατηγική», σχετικά με το σχέδιο REPower της ΕΕ για τον περιορισμό της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, ο Planas υπογράμμιζε τη σημασία της ανάκτησης της στρατηγικής αυτονομίας στην παραγωγή λιπασμάτων.

Το θέμα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο κατά την τελευταία άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας, όπου επαναλήφθηκαν οι εκκλήσεις για ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος. «Πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά αυτήν τη στρατηγική», δήλωσε ο επίτροπος Γ. Βοϊτσεχόφσκι στους δημοσιογράφους πριν από την άτυπη συνάντηση, χαρακτηρίζοντας την προοπτική «πολύ ενδιαφέρουσα».

www.euractiv.com