Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μια εργαλειοθήκη μέτρων για τις κυβερνήσεις της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας, χωρίς να πληγεί η ενιαία αγορά της Ευρώπης. Η EURACTIV εξασφάλισε το σχέδιο πρότασης, το οποίο θα αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, στις 21-22 Οκτωβρίου.

Αντιμέτωπες με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, οι κυβερνήσεις σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα έχουν ανακοινώσει μέτρα για να υποστηρίξουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ώστε να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Οι φόροι και οι εισφορές αντιπροσωπεύουν το 41% των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών κατά μέσο όρο και το 30%-34% για τη βιομηχανία, αναφέρει το έγγραφο που διέρρευσε. Τα μέτρα αναστολής τους, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στην Ισπανία, αντιμετωπίζονται με θετική διάθεση από τις Βρυξέλλες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι προσωρινά και στοχεύουν στους οικονομικά ασθενέστερους.

Η έκτακτη εισοδηματική υποστήριξη θεωρείται αδιαμφισβήτητη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την προϋπόθεση ότι είναι προσωρινή και «στοχευμένη» στους φτωχούς.

Το έγγραφο της Κομισιόν αναφέρει ότι οι εφάπαξ πληρωμές είναι γενικά προτιμότερες, επειδή διατηρούν τα κίνητρα για τα νοικοκυριά ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να εισαγάγουν εγγυήσεις για να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν αποσυνδέεται από το ενεργειακό δίκτυο, δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

Οι παρατάσεις εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας παρατίθενται επίσης στο προσχέδιο της εργαλειοθήκης ως δυνατότητα προκειμένου να αμβλυνθεί η επιβάρυνση των χαμηλόμισθων νοικοκυριών.

www.euractiv.com