Η ΕΕ χρειάζεται απαραίτητα μια «φιλόδοξη» και «παγκόσμιας εμβέλειας» στρατηγική για τις πρωτεΐνες, προκειμένου να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία του «μπλοκ» στον συγκεκριμένο τομέα, προωθώντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με έκθεση ιδίας πρωτοβουλίας που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) πριν από μερικές ημέρες.

Στην έκθεσή τους, η οποία δεν είναι νομικά δεσμευτική, οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να βοηθήσει τους αγρότες να «τροποποιήσουν τις καλλιέργειές τους», αυξάνοντας τις αποδόσεις και την ποιότητα των πρωτεϊνών. Τονίζουν, επίσης, τη σημασία της διαφοροποίησης της παραγωγής, ιδίως μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών πρωτεϊνών (μικροβιακών, εντόμων και άλγης).

Ωστόσο, η έκθεση αποκλείει την «εργαστηριακή τροφή» ή τις συνθετικές πρωτεΐνες, είτε για ανθρώπινη είτε για ζωική κατανάλωση. «Δεν έχει ληφθεί υπόψη ο περιβαλλοντικός, υδατικός και ενεργειακός αντίκτυπος αυτών των προϊόντων. Δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά ισχύει η αρχή της προφύλαξης», τονίζει η κεντρώα ευρωβουλευτής Irene Tolleret, μιλώντας στη EURACTIV Γαλλίας.

Η πανδημία COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν καταστήσει αισθητή την εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες, καθώς αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη παράγει μόλις το 30% των φυτικών πρωτεϊνών, που χρησιμοποιούνται κυρίως σε ζωοτροφές, ενώ η εικόνα στη σόγια είναι ακόμη χειρότερη, με το 90% να προέρχεται από τη Βραζιλία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιεζόμενη από τα κράτη-μέλη και τους ευρωβουλευτές, η Κομισιόν κατέληξε σε μια παγκόσμια στρατηγική πρωτεϊνών για το 2022, η οποία παρουσιάστηκε έναν χρόνο αργότερα στο Salon de l’ Agriculture στο Παρίσι, όταν η Γαλλία παρουσίασε τη δική της στρατηγική για τις «φυτικές πρωτεΐνες».