Πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Οζντεμίρ, ώστε εκείνη να αναβάλει την έκδοση ενός νέου κανονισμού για την αμειψισπορά, σε μια προσπάθεια να καταστεί εφικτό για τους αγρότες να καλλιεργήσουν περισσότερο σιτάρι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργούν την ίδια βασική καλλιέργεια στην ίδια καλλιεργήσιμη γη για δύο συνεχόμενα έτη. Για παράδειγμα, αν σε ένα χωράφι έχει καλλιεργηθεί χειμερινός σίτος το ένα έτος, την επόμενη χρονιά θα πρέπει να καλλιεργηθεί καλαμπόκι, ελαιοκράμβη ή παρόμοιες καλλιέργειες.

Ο Οζντεμίρ ζήτησε να μετατεθεί έναν χρόνο αργότερα η έναρξη ισχύος για τους νέους κανόνες για την αμειψισπορά, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν από το 2023.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αποτελούν ανησυχία για όλους μας», δήλωσε ο Οζντεμίρ, επισημαίνοντας ότι το αίτημά του βασίζεται στις επί του παρόντος τεταμένες παγκόσμιες αγορές σιτηρών.

«Ως εκ τούτου, ασκώ πιέσεις στις Βρυξέλλες να καθυστερήσουν το νέο σύστημα αμειψισποράς, ώστε οι αγρότες μας να μπορέσουν να παράγουν περισσότερο σιτάρι», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, «το σιτάρι δεν θα μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλές εκμεταλλεύσεις το προσεχές φθινόπωρο».

Σύμφωνα με τον Οζντεμίρ, η αναβολή των κανόνων αμειψισποράς είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την αύξηση της παραγωγής σιτηρών, όντας συγκριτικά καλύτερη από το να επιτραπεί στους γεωργούς να σπέρνουν σε αχρησιμοποίητες εκτάσεις και άλλες προστατευόμενες περιοχές.

www.euractiv.com