Η γερμανική ένωση αγροτών καταγγέλλει το κυβερνητικό πακέτο στήριξης

28/06/2024
3' διάβασμα
i-germaniki-enosi-agroton-katangellei-to-kyvernitiko-paketo-stirixis-324957

Ως απάντηση στις κινητοποιήσεις των αγροτών που συγκλόνισαν την Ευρώπη στις αρχές της χρονιάς (σ.σ. στη Γερμανία, κατέβηκαν στους δρόμους κατά των σχεδιαζόμενων περικοπών στις επιδοτήσεις για το πετρέλαιο κίνησης), οι κυβερνητικές γερμανικές κοινοβουλευτικές ομάδες συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων στήριξης για τον γεωργικό τομέα.

Την περασμένη Τρίτη 25 Ιουνίου, ο επικεφαλής της φιλελεύθερης ομάδας στη γερμανική Βουλή, Κρίστιαν Ντουρ (FDP/Renew), ανακοίνωσε ότι «ως συνασπισμός, συμφωνήσαμε να εισάγουμε ένα σημαντικό πακέτο ανακούφισης για τους αγρότες».

Μάλιστα, οι τρεις κοινοβουλευτικοί ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού -SPD, Πράσινοι και FDP- δήλωσαν ότι, «όπως υποσχέθηκαν», θα εφαρμόσουν διάφορα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής γεωργίας.

Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν την επαναφορά φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως η εξομάλυνση του εισοδήματος. Αυτό επιτρέπει τις φορολογικές εκπτώσεις σε οικονομικά αδύναμα έτη να συμψηφίζονται με τα ισχυρότερα έτη. Κάτι τέτοιο θα μπορέσει να επιβληθεί αναδρομικά από το 2023 έως το 2026. Ωστόσο, η Επιτροπή της ΕΕ θα εξακολουθεί να έχει τον τελικό λόγο για το μέτρο αυτό.

Επιπλέον, η δέσμη μέτρων στοχεύει να ανταποκριθεί στα πανευρωπαϊκά αιτήματα για μείωση της γραφειοκρατίας για τους γεωργούς.

Οι προηγούμενες περικοπές στις εκπτώσεις στα καύσιμα, που προκάλεσαν και τις διαμαρτυρίες, προτάθηκαν επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπρεπε να καλύψει μια τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 17 δισ. ευρώ, αφού το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον αρχικά προγραμματισμένο προϋπολογισμό.

Οι αγρότες συνεχίζουν να αντιδρούν

Την επόμενη από την ανακοίνωση της συμφωνίας, την Τετάρτη 26 Ιουνίου, η Γερμανική Ένωση Αγροτών άνοιξε τις εργασίες της «Ημέρας των Γερμανών Αγροτών», όπου η δέσμη μέτρων τράβηξε την προσοχή.

Στην εναρκτήρια κεντρική ομιλία του, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης, Χοακίμ Ρούκβιντ απέρριψε το πακέτο λέγοντας: «Αυτό δεν είναι ένα πακέτο στήριξης. Είναι απλώς ένα μικρό πακέτο και απέχει έτη φωτός από αυτό που είναι απαραίτητο».

Ο κ. Ρούκβιντ επανέλαβε το αίτημά του για ένα αφορολόγητο αμοιβαίο ταμείο κρίσης για τους αγρότες, έναν μηχανισμό που θα χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις που έχουν αποθηκευτεί σε έναν θετικό οικονομικό κύκλο για να χρησιμοποιηθούν σε πιο δύσκολους καιρούς χωρίς να φορολογούνται. «Είναι απολύτως απαραίτητο για να μπορέσουμε να αμβλύνουμε και να αντισταθμίσουμε τις αυξανόμενες προκλήσεις και διακυμάνσεις στο κλίμα, τις αποδόσεις και τις αγορές μέσω της φορολογίας», είπε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος απέρριψε επίσης την πρόταση του Όλαφ Σόλτς για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 ευρώ. Αντίθετα, υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η δασμολογική αυτονομία, ζητώντας «αναπροσανατολισμό της πολιτικής».

Σύμφωνα με τους αγρότες, η αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στις αρχές του 2024, δεν ήταν ικανοποιητική. Αντίθετα, εκριναν τις πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ άκρως επιτυχημένες.

Οι πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις «έφεραν μια αλλαγή στην αγροτική πολιτική ατζέντα της Ευρώπης, στις Βρυξελλες», τοποθετήθηκε ο κ. Ρούκβιντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ευρωεκλογές ήταν μια «προειδοποιητική βολή», ενώ αναφορικά με τη νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι αποτελεί σαφή έκφραση της «δυσαρέσκειας με την κατεύθυνση που έχει πάρει η πολιτική».

 

Πηγή: Euractiv