Διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ: Η Ευρώπη αισιοδοξεί… αλλά προετοιμάζει και αντίποινα

Ένας εμπορικός πόλεμος θα οδηγούσε σε απώλεια 24.000 θέσεων στον αγροτικό κλάδο των ΗΠΑ

Διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για τους δασμούς στις εισαγωγές
Η αναλογία των θέσεων εργασίας που θα χαθούν στις ΗΠΑ, ώστε να κερδηθεί μία θέση στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου είναι 18 προς 1
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, όσον αφορά το επίμαχο θέμα των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο, εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, μετά από συνάντηση που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης που θα βοηθήσει ώστε η Ευρώπη να εξαιρεθεί από τους δασμούς και να αποφευχθεί μια σοβαρή εμπορική σύγκρουση. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιβολή αντιποίνων, σε περίπτωση που, τελικά, οι συνομιλίες δεν ευοδωθούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί στους δασμούς των ΗΠΑ με «υπεύθυνο και λογικό» τρόπο, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε επιστολή του προς τους 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Ασφαλώς, η συγκεκριμένη ρητορική είναι αρκετά πιο ήπια από την υπόσχεση σθεναρής αντίδρασης που προέκυψε από πλευράς ΕΕ, όταν ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τα μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι τότε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε επιδοθεί σε μια ιδιαίτερα καυστική ομιλία κατά των αποφάσεων του Ντόναλντ Τραμπ.

Πού θα εστιαστούν τα αντίποινα

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Μολαταύτα, η ΕΕ προχωρά κανονικά με τις διαδικασίες αντιποίνων που είχε προαναγγείλει ο Γιούνκερ, καλύπτοντας κάθε ενδεχόμενο. Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσίευσε έναν μακροσκελή κατάλογο με εκατοντάδες αμερικανικά προϊόντα που θα μπουν στο στόχαστρο, εφόσον τελικά ισχύσουν οι δασμοί 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Η δεκασέλιδη λίστα περιλαμβάνει ευρεία γκάμα τροφίμων και ποτών, όπως το ρύζι, το καλαμπόκι, ο καπνός, ο χυμός πορτοκαλιού, το φιστικοβούτυρο, το κράνμπερι και το ουίσκι. Εκτός από τα αγροτικά προϊόντα, στη λίστα περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες, τα προϊόντα χαρτιού, τα υποδήματα και τα μπλου τζιν.

Βαρύ το τίμημα για την αμερικανική γεωργία… και όχι μόνο

Η κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σε συνδυασμό με την απειλή ενός εμπορικού πολέμου, ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια περισσότερων από 24.000 θέσεων στον αγροτικό κλάδο, σύμφωνα με επικαιροποιημένη έκθεση της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Trade Partnership Worldwide, LLC. Η έκθεση λαμβάνει υπόψη της τις επιπτώσεις των αντιποίνων σε περίπτωση που χώρες και εμπορικοί συνασπισμοί -συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νότιας Κορέας, της Βραζιλίας και της Ιαπωνίας- προχωρήσουν σε περαιτέρω περιορισμό των εξαγωγών των ΗΠΑ. Πολλοί Αμερικανοί αγρότες εξαρτώνται από τους ξένους αγοραστές για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι τα αντίποινα θα εστιαστούν στον αγροτικό τομέα.

«Οι δασμοί και τα σχετικά αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ θα επηρεάσουν αρνητικά όλη την οικονομία της χώρας, συντελώντας στη μείωση της απασχόλησης», εξηγείται στην έκθεση. «Ενώ οι θέσεις εργασίας στους κλάδους του χάλυβα και του αλουμινίου θα αυξηθούν, τα κέρδη αυτά θα έρθουν με μεγάλο κόστος για τους εργαζόμενους σε άλλους τομείς της οικονομίας».

Οι αριθμοί που παρουσιάζει η έκθεση είναι ενδεικτικοί και για άλλους τομείς, εκτός του πρωτογενούς: Για παράδειγμα, στις υπηρεσίες των κλάδων του εμπορίου και της διανομής εκτιμάται ότι θα υπάρξουν απώλειες έως και 132.000 θέσεων εργασίας. Επίσης, η βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων ενδέχεται να αντιμετωπίσει απώλειες έως και 6.000 θέσεων. Με αυτά τα δεδομένα, η αναλογικά μικρή αύξηση της τάξης των 26.000 θέσεων εργασίας στους κλάδους του χάλυβα και του αλουμινίου δεν αντισταθμίζει την αρνητική τάση που παρατηρείται. Αντιθέτως, η αναλογία των θέσεων εργασίας που θα χαθούν, ώστε να κερδηθεί μία θέση στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου είναι 18 προς 1…

-Διαφήμιση-
συνεδριο αγροτεχνολογιας