ΕΕ: Κάλεσμα για άρση της προώθησης κρέατος εν μέσω πολέμου

Η χρηματοδότηση της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης κρέατος αποτελεί εδώ και καιρό ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για πολλούς και διάφορους λόγους, ωστόσο, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η συζήτηση φαίνεται να λαμβάνει νέες διαστάσεις. Αυτό προκύπτει από το κάλεσμα που απηύθυναν στην Κομισιόν ευρωβουλευτές όλων των κομματικών παρατάξεων, προκειμένου να τερματίσει τις προωθητικές ενέργειες για το κρέας, υπό το σκεπτικό ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «επηρεάζει την παγκόσμια προσφορά τροφίμων και οδηγεί σε ελλείψεις ζωοτροφών».

Η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης όσον αφορά σχεδόν όλα τα τρόφιμα, όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές εισροών, συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βόλφγκανγκ Μπούρτσερ, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας για την επισιτιστική ασφάλεια, η Κομισιόν πρότεινε να επιτρέπεται στους αγρότες να χρησιμοποιούν περιοχές οικολογικής εστίασης για ζωοτροφές. «Η δυνατότητα να τοποθετηθούν ζωοτροφές εκεί μπορεί να απελευθερώσει άλλες περιοχές στην ΕΕ για την παραγωγή τροφίμων», είπε ο Β. Μπούρτσερ.

Στον αντίποδα, ευρωβουλευτές από όλο το φάσμα των κομματικών παρατάξεων που μίλησαν στην επιτροπή ENVI υποστήριξαν ότι για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια υπό τις παρούσες συνθήκες, η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να μειωθεί συνολικά και ένα υψηλότερο ποσοστό των καλλιεργειών θα πρέπει να χρησιμοποιείται απευθείας για την παραγωγή τροφίμων και όχι ζωοτροφών.

«Πραγματικά, πιστεύετε ότι είναι σωστό αυτή την εποχή να προωθούμε τις εξαγωγές κρέατος με τα χρήματα των φορολογουμένων;» δήλωσε ο συντηρητικός Γερμανός ευρωβουλευτής, Πέτερ Λίζε, απευθυνόμενος προς τον Β. Μπούρτσερ.

«Η επιτάχυνση της στροφής προς πιο υγιεινές δίαιτες με λιγότερα ζωικά προϊόντα θα μείωνε την ποσότητα σιτηρών που απαιτείται για τη σίτιση των ζώων», πρόσθεσε η Λουξεμβουργιανή ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Τίλι Μετς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ η Γερμανίδα συνάδελφός της από την ίδια παράταξη, Γιούττα Πάουλους, επεσήμανε ότι «περισσότερες από τις μισές καλλιέργειες δημητριακών και περίπου το 80% του καλαμποκιού που παράγεται στην ΕΕ προορίζονται για ζωοτροφές».

Τέλος, η Ντελάρα Μπούρκχαρντ των Σοσιαλδημοκρατών συμπλήρωσε ότι, σε περιόδους διαφαινόμενων παγκόσμιων ελλείψεων τροφίμων, «οι καλλιέργειες πρέπει να τροφοδοτούν το πιάτο των ανθρώπων και όχι την ταΐστρα».

www.euractiv.com