Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και οι ελλείψεις ανησυχούν τους περισσότερους Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα με επικεφαλής το πανεπιστήμιο του Aarhus και την υποστήριξη του τομέα τροφίμων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ Food). Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα αυξημένα κόστη των τροφίμων κατανέμονται άδικα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ενόψει των γιορτινών ημερών, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μειώνουν τον προϋπολογισμό τους για το καλάθι τροφίμων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 5.000 ατόμων σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε τις τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη, ενώ πολλοί επισημαίνουν την άνιση διασπορά αυτού του κόστους και των παράπλευρων κερδών που προέκυψαν από τον πόλεμο. «Σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι αυτά τα κόστη κατανέμονται άδικα, με το 48% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι ο πόλεμος έδωσε τη δυνατότητα στους λιανοπωλητές και στους παρασκευαστές τροφίμων να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τα τρόφιμα στα οποία οι καταναλωτές θεωρούν ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο είναι τα ζωικά προϊόντα, όπως το κόκκινο κρέας (55%), τα ψάρια (52%) και τα γαλακτοκομικά (51%). Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό έχει οδηγήσει σχεδόν 4 στους 10 καταναλωτές (37%) να αγοράζουν λιγότερο κόκκινο κρέας, ενώ το 1/3 αγοράζει λιγότερα ψάρια και πουλερικά (33% και στις δύο κατηγορίες).