Τα θέματα της προσφοράς εμβολίων και της αφρικανικής παραγωγής εμβολίων είναι πιθανό να κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, ωστόσο αμφότερες οι πλευρές θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία και στην αγροτική πολιτική.

Η πολυαναμενόμενη έκτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί με μεγάλη καθυστέρηση στις Βρυξέλλες στις 17-18 Φεβρουαρίου, δύο χρόνια αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το σχέδιό της για μια «στρατηγική εταιρική σχέση» με την Αφρική. Η ΕΕ επιθυμεί να χρησιμοποιήσει αυτή την «εταιρική σχέση» για να ενθαρρύνει τα αφρικανικά κράτη να υιοθετήσουν τις περιβαλλοντικές πολιτικές της Πράσινης Συμφωνίας της. Ωστόσο, οι διαταραχές στις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού λόγω της πανδημίας έχουν προκαλέσει μια αναβαθμονόμηση των προτεραιοτήτων μεταξύ των αφρικανικών χωρών, ωθώντας τες να επικεντρωθούν περισσότερο στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής και στη μείωση της εξάρτησής τους από εισαγόμενα τρόφιμα.

Η Αφρικανική Ένωση βλέπει τη σύμπραξη ως ευκαιρία να δώσει στις κυβερνήσεις και στις περιφερειακές διοικήσεις περισσότερα περιθώρια για την απόκτηση βιομηχανικής ικανότητας και τη δημιουργία αγορών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 23% του ΑΕΠ της υποσαχάριας Αφρικής προέρχεται από τον αγροτικό τομέα.

Από τη μεριά της, η ΕΕ αναμένεται να υποστηρίξει συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη της πνευματικής ιδιοκτησίας, όσον αφορά, για παράδειγμα, τα αφρικανικά τρόφιμα.

www.euractiv.com