ΕΕ: Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη σύγκρουση συμφερόντων του Τσέχου πρωθυπουργού για τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ

Στο οριστικό συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, παραβίασε τους νόμους της ΕΕ και της Τσεχίας σχετικά με το καθεστώς σύγκρουσης συμφερόντων οδηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με επιστολή που διέρρευσε στα τσεχικά μέσα ενημέρωσης. Το πόρισμα της έκθεσης, που έρχεται σε συνέχεια παλαιότερου ελέγχου της Κομισιόν, αναφέρει ότι ο Μπάμπις κατάφερε να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του τον ωφελούμενο από ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις όμιλο Agrofert, παρότι ο ίδιος είχε αναθέσει τη διοίκησή του σε δύο διαχειριστές από το 2017.

Ο όμιλος Agrofert περιλαμβάνει μια σειρά από εταιρείες του τομέα της αγροδιατροφής. Στο παρελθόν, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν αποκαλύψει ότι η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Μπάμπις είχε λάβει, μόνο για το έτος 2018, περίπου 36,5 εκατ. ευρώ από κοινοτικά αγροτικά κεφάλαια, γεγονός που καθιστούσε τον όμιλο έναν από τους μεγαλύτερους αποδέκτες ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Ο νέος έλεγχος διαπίστωσε ότι τρεις επιχορηγήσεις που έλαβε η Agrofert από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για την αγροτική ανάπτυξη (EAFRD) παραβίασαν τόσο την τσεχική όσο και την κοινοτική νομοθεσία.

Η έκθεση της Κομισιόν περιλαμβάνει πληθώρα συστάσεων προς τις τσεχικές αρχές για την πρόληψη παρόμοιων υποθέσεων σύγκρουσης συμφερόντων και θα μεταφραστεί στα τσεχικά προτού αποσταλεί στην Πράγα στις αρχές του νέου έτους. Στη συνέχεια, η τσεχική κυβέρνηση θα έχει μια τρίμηνη προθεσμία, προκειμένου να ανταποκριθεί στα ευρήματα.

Υπό το φως των νέων εξελίξεων, ο Μπάμπις απέρριψε για άλλη μια φορά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, δηλώνοντας στα μέσα ενημέρωσης της κεντροευρωπαϊκής χώρας ότι «δεν έχει υπό τον έλεγχό του ή υπό τη διοίκησή του την Agrofert». Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την Κομισιόν από το να παγώσει προσωρινά ορισμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ για τον όμιλο, γεγονός που οδήγησε την τσεχική κυβέρνηση στο να προσβάλει την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.