ΕΕ: Μειωμένη η ευρωπαϊκή παραγωγή κρασιού το 2019

ΥΠΑΑΤ: Υποχρεωτική δήλωση για όσους οινοποιούν μόνοι τους

«Μετά από μια συγκομιδή ρεκόρ το 2018, το επίπεδο παραγωγής του 2019 πλησιάζει τον πενταετή μέσο όρο», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ.

Το 2019, οι ευρωπαϊκοί αμπελώνες αναμένεται να παράξουν 161,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνων και γλευκών σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGAgri). Η παραγωγή του 2019 θα είναι μικρότερη κατά 15% από τη γενναιόδωρη συγκομιδή του 2018, ενώ η παραγωγή κρασιού πλησιάζει τις πενταετείς μέσες αποδόσεις, με πτώση 4% σε σύγκριση με το μέσο όρο του 2014-2018 (επηρεασμένη από την ιστορικά χαμηλή συγκομιδή του 2017). Προκαλούμενη από πλήθος κλιματικών φαινομένων λίγο ή πολύ εντοπισμένων (παγετό, χαλάζι, ξηρασία …), η συνολική μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής δεν μεταβάλλει την ισορροπία μεταξύ των κυριότερων χωρών παραγωγής.

Η Ιταλία, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός οίνου στον κόσμο, αναμένει να συγκεντρώσει 46,14 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-17% σε σχέση με το 2018) και να καλύψει το 29% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής. Με 43,36 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-13%), η Γαλλία αντιπροσωπεύει το 27% της κοινοτικής συγκομιδής, έναντι 25% της Ισπανίας (40 εκατομμύρια εκατόλιτρα, -19%). Οι τρεις πρώτες χώρες παράγουν οίνο που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% του ευρωπαϊκού οίνου γεγονός που θα ισχύσει και φέτος. Με 9 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-12%), η Γερμανία αντιπροσωπεύει το 6% της ευρωπαϊκής συγκομιδής, και ακολουθεί η Πορτογαλία που αντιπροσωπεύει το 4% (με 6,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, + 10%).

Υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Παραγωγής για μη συνεταιρισμένους αμπελουργούς όταν οινοποιούν μόνοι τους

Σε ότι αφορά την εγχώρια παραγωγή η ΚΕΟΣΟΕ, παραθέτει την εγκύκλιο που εξέδωσε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, σχετικά με τις υποχρεώσεις των συνεταιρισμένων και μη αμπελουργών σε ότι αφορά τη συμπλήρωση των Δηλώσεων Συγκομιδής και την υποβολή των Δηλώσεων Παραγωγής.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι:

  • Οι συνεταιρισμένοι αμπελουργοί που παράγουν κάτω από 10 hl οίνου, διατηρούν το δικαίωμα της ιδιο-κατανάλωσης και συμπληρώνουν το σχετικό πεδίο στη Δήλωση Συγκομιδής, χωρίς να υποβάλλουν Δήλωση Παραγωγής
  • Εάν οι συνεταιρισμένοι αμπελουργοί παράγουν οίνο, άνω των 10 hl, θα πρέπει να υποβάλλουν Δήλωση Παραγωγής
  • Οι μη συνεταιρισμένοι αμπελουργοί που παράγουν οίνο για ιδιο-κατανάλωση, υποβάλλουν Δήλωση Παραγωγής ανεξαρτήτως ποσότητας
  • Για φέτος και εφ’ όσον η σταφυλική παραγωγή των αμπελουργών δεν ήταν κατάλληλη για οινοποίηση, μπορούν να οδηγήσουν την ποσότητα σταφυλιών που παρήγαγαν σε «άλλους προορισμούς» επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο στη Δήλωση Συγκομιδής, (προφανώς το πεδίο αυτό συμπληρώνεται για τους αμπελουργούς που αποστάζουν για ιδιο-κατανάλωση).

Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ