ΕΕ: Μέρκελ και Μακρόν δείχνουν τον δρόμο της ευρωπαϊκής ενότητας

Υπογραμμίστηκε η στήριξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενόψει της κομβικής Συνόδου Κορυφής

Σε μια αναγκαία επίδειξη ενότητας, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν τη Δευτέρα και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα ξεπεράσουν τις τρέχουσες διαφορές τους.

Ο Μακρόν και η Μέρκελ πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση ενώπιος ενωπίω μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ο γαλλο-γερμανικός άξονας είναι ισχυρότερος από ποτέ, αλλά προειδοποίησαν ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος» προτού επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ΕΕ των 27.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη να σημειωθεί ταχεία πρόοδος στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και στο σχέδιο ανάκαμψης. «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στον Ιούλιο», τόνισε, καθώς «η αναμονή δεν θα κάνει τα πράγματα ευκολότερα».

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο είχαν παρουσιάσει από κοινού η Γαλλία και η Γερμανία στις 18 Μαΐου. Για την ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, εκείνη η ημέρα σηματοδότησε μια ριζοσπαστική στροφή 180 μοιρών, καθώς στο παρελθόν η Μέρκελ είχε αποτελέσει συνεπή υπέρμαχο της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, επιδεικνύοντας χαρακτηριστική διστακτικότητα απέναντι στις προτάσεις μεταρρυθμίσεων του Γάλλου προέδρου.

Πλέον, στην τελευταία της θητεία ως καγκελάριος, η απόφασή της να στηρίξει ένα σχέδιο ανοικοδόμησης βάσει επιχορηγήσεων συνιστά εγχείρημα να αφήσει πίσω της μια διαφορετική παρακαταθήκη που θα ωφελήσει την υστεροφημία της, ωστόσο η ουσία είναι ότι τα πιο αδιάλλακτα κράτη-μέλη έχουν χάσει έναν κομβικό σύμμαχο.

Το Ταμείο και ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα αποτελέσουν το κύριο θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου, όταν οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντησή τους, η Μέρκελ και ο Μακρόν υπενθύμισαν την πρόθεσή τους να δείξουν τον δρόμο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, σε μια συμβολική κίνηση που στέλνει το μήνυμα στους τέσσερις «σκληρούς» της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία), οι οποίοι έχουν απορρίψει την ιδέα του Ταμείου στην προτεινόμενη μορφή του.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας επέδειξαν σύμπνοια και όσον αφορά τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με την καγκελάριο Μέρκελ, οι δύο πλευρές στοχεύουν να «διαδραματίσουν από κοινού ρόλο» σε σημαντικά ζητήματα, όπως η ψηφιοποίηση και η προστασία του κλίματος.