Οι τελευταίες προσπάθειες της Κομισιόν να καταστήσει το ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον διακινδυνεύουν άθελά τους να ενθαρρύνουν τις μη βιώσιμες αγροτικές πρακτικές εκτός ζώνης ΕΕ, προειδοποίησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Συμμετέχοντας στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που διοργανώθηκε από την κροατική προεδρία, οι αξιωματούχοι διατύπωσαν τη γνώμη τους σχετικά με τις στρατηγικές «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και «Βιοποικιλότητα», οι οποίες αποτελούν δύο βασικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Αρκετά κράτη-μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τον κίνδυνο ασυμμετρίας μεταξύ των νέων υψηλών προτύπων για τους παραγωγούς της ΕΕ και των χαμηλότερων προδιαγραφών για τα εισαγόμενα προϊόντα. Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Γεωργίας, Λούις Πλάνας, η συμμόρφωση με τους στόχους της στρατηγικής εγκυμονεί κινδύνους που σχετίζονται με τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, η παραγωγή των οποίων δεν υπόκειται στις ίδιες απαιτήσεις βιωσιμότητας.

Από την ιταλική πλευρά, διατυπώθηκαν ερωτήματα προς την Κομισιόν ως προς το πώς σκοπεύει να εξασφαλίσει την εναρμόνιση των προτύπων αειφορίας της σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθεί μια επικίνδυνη συνθήκη για τα κράτη-μέλη. «Εάν η εφαρμογή της στρατηγικής πρόκειται να προκαλέσει αύξηση του κόστους των προϊόντων, αυτό θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τροφίμων στην παγκόσμια σκηνή και στην ίδια την ενιαία αγορά της ΕΕ», τόνισε η Ιταλία.

«Πρέπει να αποφύγουμε τη μετατόπιση της παραγωγής σε περιοχές των οποίων τα περιβαλλοντικά πρότυπα δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις μας», δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Τζούλια Κλόκνερ, κάνοντας ειδική μνεία στην αποψίλωση των δασών που συνδέεται με τις γεωργικές πρακτικές σε χώρες εκτός ΕΕ.