Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας οδηγούν στο περιθώριο τον τομέα των οπωροκηπευτικών της ΕΕ, ακριβώς τη στιγμή που πλησιάζει η εποχή της συγκομιδής. Έτσι, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα αν θα πρέπει να αφήσουν τη σοδειά τους να σαπίσει, ενώ κάποιοι αναρωτιούνται ακόμη και αν έχει νόημα να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

«Ο τομέας παραμένει κλειδί για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εξαρτώνται από αυτόν. Ωστόσο, πρέπει να καταφέρουμε να βγάλουμε τη φετινή χρονιά», δηλώνει στη Euractiv o Luc Vanoirbeek, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Οπωροκηπευτικών των κεντρικών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων της ΕΕ, COPA-COGECA. Ο ίδιος τονίζει ότι, ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, οι τιμές των προϊόντων «δεν ακολουθούν την ίδια πορεία».

Οι λογαριασμοί ενέργειας στον κλάδο έχουν αυξήσει έως και 12 φορές τον μέσο όρο τους, με έναν Βέλγο αγρότη να αναφέρει ότι ο ετήσιος λογαριασμός των 3.000 ευρώ του έχει εκτοξευθεί φέτος σε περισσότερα από 50.000 ευρώ.

Από την πλευρά της παραγωγής, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα θερμοκηπιακά συστήματα και το κόστος των εισροών, όπως τα λιπάσματα. Αυτό, σε συνδυασμό με τον καύσωνα-ρεκόρ του καλοκαιριού, έχει προκαλέσει συρρίκνωση έως και 20% στους όγκους ορισμένων προϊόντων, όπως οι ντομάτες.

Όμως, τώρα, με την περίοδο συγκομιδής των 12 εκατομμυρίων τόνων μήλων και 2 εκατομμυρίων τόνων αχλαδιών της ΕΕ σε πλήρη εξέλιξη, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι και με ένα άλλο εμπόδιο: την αποτελεσματική αποθήκευση αυτών των φρούτων.

Από τη στιγμή που συλλέγεται ένα φρούτο ή λαχανικό, θα πρέπει να διατηρείται σε δροσερό χώρο αποθήκευσης για να αποφευχθεί η αλλοίωση. Ωστόσο, αυτό είναι ενεργοβόρο. «Οι άνθρωποι πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν την επόμενη εβδομάδα. Tα αχλάδια μαζεύονται και πρέπει να αποθηκευτούν. Διαφορετικά, χάνονται», τονίζει ο Vanoirbeek.

«Την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε τη συγκομιδή με απώλεια ή αν θα αφήσουμε τα πάντα να σαπίσουν. Τα μήλα, τα αχλάδια και τα υπόλοιπα», έγραψε ένας αγρότης στο LinkedIn, σε μια ανάρτηση με τίτλο «Το χρονικό ενός εξασφαλισμένου θανάτου».

www.euractiv.com