ΕΕ-Ρωσία: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας

Παράμετρος-κλειδί η απευθείας επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας με το σύστημα SWIFT

Μετά τη ζοφερή εξαγγελία της Μόσχας ότι «δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες» για επέκταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση προώθησε μια πρόταση, βάσει της οποίας η –υπό καθεστώς κυρώσεων– Ρωσική Αγροτική Τράπεζα (Rosselkhozbank) θα σύστηνε μια θυγατρική για να επανασυνδεθεί με το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, όπως ανέφερε η εφημερίδα Financial Times, υπήρχε η πεποίθηση ότι θα δοθεί επαρκές κίνητρο στη Μόσχα για την παράταση της συμφωνίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απέρριψε την ιδέα ως «σκόπιμα ανεφάρμοστη», τονίζοντας ότι θα χρειαστεί να περάσουν πολλοί μήνες προκειμένου να δημιουργηθεί μια τέτοια μονάδα και άλλο ένα τρίμηνο ώστε να συνδεθεί με το διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT. Αντ’ αυτού, η Ρωσία επιμένει στην απευθείας επανεισδοχή της Rosselkhozbank στο SWIFT, από το οποίο αποκλείστηκαν οι μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Με αυτόν τον τρόπο, η Μόσχα θέλει να δώσει ξανά τη δυνατότητα στην τράπεζά της να διαχειρίζεται τις πληρωμές που σχετίζονται με τις εξαγωγές σιτηρών.

Υπενθυμίζεται ότι, όταν υπεγράφη η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο του 2022, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν παράλληλα ένα μνημόνιο κατανόησης, δεσμεύοντας τα τελευταία να διευκολύνουν την πρόσβαση των ρωσικών λιπασμάτων και άλλων προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Έως τώρα, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό, με τη ρωσική πλευρά να αυξάνει τις πιέσεις.