Η ΕΕ χρηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Κεντρικής Ευρώπης στην Αυστρία

Η Αυστρία στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, στρέφεται επενδυτικά στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, με τη συνδρομή της ΕΕ.

Μια τέτοια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανατολική επαρχία του Μπέργκενλαντ, όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και η UniCredit Bank Austria (σ.σ. θυγατρική του ιταλικού ομίλου UniCredit) χρηματοδοτούν την ανάπτυξη ενός εκ των μεγαλύτερων αιολικών πάρκων της χώρας.

Το αιολικό πάρκο θα έχει συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 143 MW και θα περιλαμβάνει 26 ανεμογεννήτριες, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 90.000 νοικοκυριά. Για τις ανάγκες του έργου, η EIB και η UniCredit Bank Austria θα παράσχουν συνολική χρηματοδότηση ύψους 107,4 εκατομμυρίων ευρώ. Το άμεσο δάνειο της EIB συνοδεύεται από εγγύηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), τον χρηματοοικονομικό πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να στηρίξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αυστρία και να βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει τους στόχους της για την απαλλαγή από τον άνθρακα», σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι. «Μέσα από τέτοια έργα, θα αντεπεξέλθουμε στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και θα επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».