Εφαλτήριο νεοφυούς επιχειρηματικότητας οι μικροπιστώσεις

Την ευκαιρία χρηματοδότησης ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων μέσω των μικρο-πιστώσεων αναλύει με συνέντευξή της στην «ΥΧ» η Μαρίσα Αντωνοπούλου, υπεύθυνη Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας Action Finance Initiative.

Η κα Αντωνοπούλου εξηγεί τι είναι οι μικροπιστώσεις, αλλά και πώς μπορούν να βοηθήσουν νεοσύστατες εταιρείες, που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα. Τέλος, παρουσιάζει τα κριτήρια που καθιστούν κατάλληλη μία νεοφυή επιχείρηση για χρηματοδότηση.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την AFI; Ποια είναι η ομάδα πίσω από την πρωτοβουλία;

Η Action Finance Initiative (AFI) γεννήθηκε εκεί όπου συναντήθηκαν η ανάγκη, η αφορμή και η ευκαιρία. Ιδρυτικοί εταίροι είναι η ActionAid Hellas (AAH) και η γαλλική οργάνωση ADIE. H AAH, από τη μια πλευρά, αναζητούσε τρόπους για να διευρύνει το κοινωνικό αποτύπωμά της εντός των συνόρων της Ελλάδας την εποχή της κρίσης και της ανεργίας, ενώ η ADIE και η Ευρωπαϊκή Ένωση διενεργούσαν μελέτη σκοπιμότητας, ώστε να ιδρύσουν έναν οργανισμό microfinance στην Ελλάδα και διερευνούσαν τρόπους να το επιτύχουν. Οι φορείς αυτοί συναντήθηκαν το 2013, οπότε και ξεκίνησε μια συνεργασία που επισφραγίστηκε το 2014 με την ίδρυση της ΑΜΚΕ AFI.

Η ΑFI αποσκοπεί στην προαγωγή των μικρο-πιστώσεων (microfinance) στη χώρα μας, βοηθώντας ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ή/και μακροχρόνια ανέργους να δημιουργήσουν μόνοι τους τη δική τους θέση εργασίας μέσω της αυτό-απασχόλησης, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Επίκεντρο της προσπάθειας είναι ο άνθρωπος, το δικαίωμα στην εργασία και οι ανεξάντλητες δυνατότητες που κρύβει ο καθένας. Διατηρεί γραφείο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (από το 2018) όπου και εργάζονται συνολικά έξι άτομα.

Τι είναι το microfinancing και πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των startups στην Ελλάδα;

Με τον τρόπο που εφαρμόζεται από την AFI, το microfinance αφορά μικροδάνεια, έως και 12.500 ευρώ σε νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις, με παράλληλη υποστήριξη και εκπαίδευση πάνω σε επιχειρηματικές θεματολογίες. Λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου, συνεργαζόμαστε με δύο τράπεζες, με την Eurobank και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα για την εκταμίευση αυτών των δανείων.

To microfinance γεννήθηκε επίσημα τη δεκαετία του ’70 στο μακρινό Μπαγκλαντές, όταν ο Μοχάμεντ Γιούνους ίδρυσε την πρώτη «τράπεζα των φτωχών», την Grameen Bank. Η πρόσβαση σε πίστωση βοήθησε τους φτωχότερους να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά, να αναπτύξουν της επιχείρησή τους, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας έτσι, βγάζοντας ολόκληρες κοινωνίες από τη φτώχεια.

Αντίστοιχα, οι start-ups δημιουργούνται από νέους, πιθανώς και από άτομα που ήταν πριν άνεργοι και πολλές φορές δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ή δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμοι να ζητήσουν χρήματα από κάποιον επενδυτή. Εκεί είναι που μπορεί να βοηθήσει η AFI, εκεί που παλαιότερα θα απευθύνονταν ίσως στην ομάδα που λέμε «friends & family», φίλοι και οικογένεια δηλαδή, που ίσως πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν οικονομικά.

Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληροί μια νεοφυής επιχείρηση, ώστε να χρηματοδοτηθεί;

i. Η συνολική επένδυση που θέλει να κάνει ο ενδιαφερόμενος να μην ξεπερνάει τα 25.000 ευρώ.

ii. Να μην υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα ή καταγγελμένα δάνεια στο όνομα του επιχειρηματία. Δηλαδή, να έχει «λευκό μητρώο» στον Τειρεσία.

iii. Η επιχείρηση να έχει ήδη κάνει έναρξη (να έχει κάποια νομική μορφή), ή να έχει σκοπό να κάνει, πριν από την αίτηση στην τράπεζα.

iv. Ο ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να έχει χρέη προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία για τα οποία δεν έχει γίνει κάποια ρύθμιση.

v. Να είναι νόμιμη η δραστηριότητα.

vi. Να υπάρχει μια επιχείρηση, ή μια βιώσιμη επιχειρηματική ιδέα.

vii. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει εγγυητή που θα βοηθάει στην αποπληρωμή της μικροπίστωσης. Η εγγύηση αφορά το 50% της συνολικής αξίας του δανείου και έως τα 3.000 ευρώ. Ο εγγυητής υπογράφει την εγγύηση με την AFI και όχι με την τράπεζα.

Πρόσφατα, διατελέσατε μέλος διεθνούς κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού «The Squeeze» με θέμα την ανάδειξη ελληνικών αγρο-startups στο διεθνές στερέωμα. Πώς βλέπετε την ανάπτυξη των συγκεκριμένων ελληνικών start ups και πού εντοπίζετε την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση;

Στην Ελλάδα, έχουμε πολλές εξαιρετικά αξιόλογες start ups στον χώρο της αγροδιατροφής. Μόνο και μόνο στον δικό μας οργανισμό έχουμε δει να υποστηρίζονται πολυβραβευμένες εταιρείες όπως το Ladolea, η Agrifarm, το Family Farms, η Cool Greek Soaps και ανερχόμενες εταιρείες, όπως η Nutree και το Holy Ginger, αλλά και πολλά μικρότερα και μεμονωμένα παραδείγματα αγροδιατροφικών πρωτοβουλιών, όπως είναι το Φάρμα Βιο Φύλλα.

Φυσικά, υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη, και περαιτέρω εξαγωγές. Υπάρχει πολύ έντονη η ανάγκη για συμβουλευτική υποστήριξη αυτών των εταιρειών και της συνεργασίας μεταξύ τους, ειδικά όταν μιλάμε για εξαγωγές και διεθνείς εκθέσεις. Μπορεί να μάθει η μία από την άλλη και να αποφευχθούν λάθη του μέλλοντος, αλλά και να δημιουργήσουν ομάδες για να αυξήσουν τη δύναμη τους σε διεθνές επίπεδο.