Εφαρμογή για τους αγρότες της Κρήτης εξετάζει την καταλληλότητα του εδάφους

Να βοηθήσει τους αγρότες της Κρήτης να γνωρίζουν την καταλληλότητα του εδάφους για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών επιχειρεί η Περιφέρεια Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που δημιούργησε.

Κάθε αγρότης μπορεί να πάρει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χωραφιού του ή του αγροκτήματός του με το GPS που έχει στο κινητό του, να εισαγάγει το στίγμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να διαλέξει το φαρμακευτικό φυτό που τον ενδιαφέρει και να δει την καταλληλόλητα της θέσης που είναι το χωράφι του για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους. Η καταλληλότητα είναι διαβαθμισμένη από το 0 έως το 10. Όσο πιο κοντά στο 1 είναι τα αποτελέσματα, τόσο πιο κατάλληλη είναι η θέση του χωραφιού.

Η εφαρμογή εστιάζει στα περισσότερο εμβληματικά φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, ενώ η χρήση της είναι απλή. Ο αγρότης, αφού μπει στην εφαρμογή, επιλέγει την καρτέλα Χάρτης και εισάγει το Γεωγραφικό Μήκος (Longitude) και Γεωγραφικό Πλάτος (Latitude) του σημείου που τον ενδιαφέρει σε δεκαδικές μοίρες. Το σημείο θα εμφανιστεί στον χάρτη στην αντίστοιχη τοποθεσία.

Τα σημεία που εμφανίζονται με θερμό χρώμα (κόκκινο) αντιστοιχούν σε θέσεις με υψηλότερη καταλληλότητα, ενώ τα σημεία που εμφανίζονται με ψυχρό χρώμα (μπλε) έχουν χαμηλότερη καταλληλότητα. Η εφαρμογή μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμη μόνο για την Κρήτη και οι αγρότες μπορούν να τη βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://regionofcrete.shinyapps.io/agriSuitApp