Καθώς η ώρα της έγκρισης ενός εμβολίου για την ασθένεια Covid-19 πλησιάζει στην ΕΕ, οι εκπρόσωποι της αγροδιατροφής παροτρύνουν τα κράτη-μέλη να επιληφθούν το ταχύτερο δυνατό για το εκτεθειμένο εργατικό δυναμικό του κλάδου. Σε από κοινού ανακοίνωση που κυκλοφόρησε προ ολίγων ημερών, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Τροφίμων, Γεωργίας και Τουρισμού (EFFAT) και η οργάνωση της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών FoodDrinkEurope ενώνουν τις φωνές τους για να καλέσουν τα κράτη-μέλη να συμπεριλάβουν όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της αγροδιατροφής ως κορυφαία προτεραιότητα στις εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού τους.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παράσχει κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη-μέλη για την κατάρτιση των σχεδίων εμβολιασμού τους. Σε αυτά επισημαίνονται έξι ομάδες προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των ευάλωτων και των ηλικιωμένων, καθώς και «βασικούς τομείς εκτός του τομέα της υγείας», στους οποίους υπάγονται και οι εργαζόμενοι στην αγροδιατροφή.

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω της αβεβαιότητας που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας για την επισιτιστική ασφάλεια, οι εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο των τροφίμων έχουν αξιολογηθεί ως «κρίσιμης σημασίας» σε πολλά κράτη-μέλη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του ιού. Ήταν εκείνοι που με την παρουσία τους εγγυήθηκαν και διασφάλισαν ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων. Με αφορμή αυτή την παραδοχή, η κοινή δήλωση των EFFAT και FoodDrinkEurope προειδοποιεί ότι η επισιτιστική ασφάλεια μπορεί να διασφαλιστεί μόνο όταν προστατεύονται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ώστε η παραγωγή να λειτουργεί ομαλά.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ανταμείψουμε το εργατικό δυναμικό της αγροδιατροφής για τα ρίσκα που πήρε και να αναγνωρίσουμε τον κρίσιμο ρόλο του, αναδεικνύοντάς το ως ομάδα προτεραιότητας για τον εμβολιασμό Covid-19», τονίζει η Βίμπκε Γουόρνεκ, γραμματέας πολιτικής τροφίμων, ποτών και καπνού στην EFFAT.

www.euractiv.com

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020