Έφη Παρθενοπούλου: Η ποντιακή «Εβόρα» σύστησε στους αγρότες τη μεταποίηση

«Εβόρα», στα Ποντιακά, σημαίνει δροσιά από τη σκιά των δέντρων. Σημαίνει, όμως, και στήριξη των παραγωγών στο χωριό Παναγίτσα στον Νομό Πέλλας, αλλά και δημιουργία μίας επαγγελματικής ευκαιρίας για την 26χρονη σήμερα Έφη Παρθενοπούλου. Το 2017 και αφού είχε μόλις αποφοιτήσει από το Τμήμα Γεωπονίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η ίδια πήρε την απόφαση να επιστρέψει στο χωριό της και να ασχοληθεί με το τρόφιμο, ενισχύοντας τα προϊόντα και τους αγρότες της περιοχής.

Μέσω της επιχείρησης «Εβόρα», ξεκίνησε για πρώτη φορά στο χωριό τη μεταποίηση φρούτων. «Η περιοχή είναι κατεξοχήν αγροτική, με τους 430 κατοίκους να ασχολούνται στην πλειονότητά τους με την πρωτογενή παραγωγή. Μεγαλώνοντας, αγάπησα την περιοχή, αλλά και τον τομέα του τροφίμου και γι’ αυτό αποφάσισα να σπουδάσω Γεωπονία. Μετά το τέλος των σπουδών μου, ήθελα να επιστρέψω στον τόπο μου και να δημιουργήσω μία επαγγελματική ευκαιρία που θα μου επέτρεπε να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο», εξηγεί στην «ΥΧ».

Γνώσεις

Οι σπουδές της στη Γεωπονία τη βοήθησαν να μάθει για τις ανάγκες των καλλιεργειών, την κατάλληλη εποχή για τα φρούτα, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν για την επίτευξη της καλύτερης ποιότητας.

Θέλοντας να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δραστηριότητά της, έχει ξεκινήσει και μεταπτυχιακό στην Τεχνολογία Τροφίμων, με ειδίκευση στον ποιοτικό έλεγχο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. «Οι σπουδές μου με έχουν βοηθήσει πολύ τόσο στο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής όσο και στη μεταποίηση των προϊόντων που πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται και αυτές στο χωριό», τονίζει.

Συνεργασία και προϊόντα

Στην προσπάθειά της να δώσει υπεραξία στα προϊόντα του χωριού, η Εβόρα στηρίζει όσους περισσότερους αγρότες μπορεί. «Το κεράσι και το μήλο είναι τα δύο βασικά προϊόντα της περιοχής και τα μεταποιούμε σε όλες τις μορφές όπως μαρμελάδες, γλυκό του κουταλιού και αποξηραμένα. Επεξεργαζόμαστε, ωστόσο, και άλλα προϊόντα που υπάρχουν στην περιοχή, όπως ροδάκινο, δαμάσκηνο», εξηγεί η Έφη.

Τα μεταποιημένα προϊόντα κυκλοφορούν με την επωνυμία «Εβόρα», σε μικρά παντοπωλεία και ντελικατέσσεν στη Βόρεια Ελλάδα. «Επίσης, συνεργαζόμαστε με ξενοδοχεία και εξάγουμε σε Γερμανία και Ολλανδία», συμπληρώνει η 26χρονη.

Επόμενα σχέδια

Στα επόμενα σχέδιά της είναι να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της, αλλά και μέσω της Εβόρα να διευρυνθεί το δίκτυο προώθησης, αλλά και η συνεργασία με όλους τους παραγωγούς του χωριού. «Θέλω να βοηθηθεί η περιοχή μας ακόμα περισσότερο, να εδραιωθεί το δίκτυό μας και τα προϊόντα μας, που θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει και περισσότερο γνωστή η περιοχή μας», καταλήγει.