Εφιαλτικά τα σενάρια για την άρδευση στην Κορινθία

Εφιαλτικά είναι τα σενάρια για το μέλλον της παραγωγής σε ένα μεγάλο κομμάτι της Κορινθίας, όπου το νερό για την άρδευση των καλλιεργειών είναι, όπως όλα δείχνουν, πολυτέλεια. Οι συνεχείς κινητοποιήσεις των ενδιαφερομένων δεν φαίνονται ικανές να αποδώσουν αποτέλεσμα.

Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο Ναπολέων Γιαννακουλόπουλος, παραγωγός και πρόεδρος της κοινότητας Άσσου, επισημαίνει ότι «από Κόρινθο μέχρι και Ζευγολατιό η έλλειψη νερού για άρδευση είναι πλέον εντυπωσιακή. Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει σταγόνα νερό και, όπου υπάρχει, είναι συνήθως υφάλμυρο».

«Από τη στιγμή που δεν γίνεται εμπλουτισμός από την Στυμφαλία δεν υπάρχει λύση. Ήδη, οι παραγωγοί αρχίζουν και εγκαταλείπουν την καλλιέργεια της Σουλτανίνας που είναι και το κύριο προϊόν», τονίζει. Κρίσιμο σημείο για την άρδευση των περιοχών που έχουν πληγεί είναι ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΑΟΣΑΚ, που ισχύει από το 1957 και ο οποίος δεν επιτρέπει την άρδευση άλλων περιοχών πέρα από αυτές που επιτρεπόταν από τότε.

Όλα αυτά, τη στιγμή που έχουν σταματήσει οι εργασίες στο φράγμα του Ασωπού και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα αρχίσει πάλι. Ο πρόεδρος της κοινότητας Λεχαίου, Ανδρέας Πούλος, που εκλέχθηκε από τον Δήμο Κορινθίων ως εκπρόσωπος στο διοικητικό συμβούλιο του ΑΟΣΑΚ, δηλώνει, μεταξύ άλλων:

«Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Εάν θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα με τον κανονισμό του ΑΟΣΑΚ, οφείλουμε να κάνουμε την αρχή και να ζητήσουμε την αλλαγή του από την προϊσταμένη αρχή, που είναι από το 2010 η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μπορεί να μη λύσουμε το πρόβλημα, αλλά θα το μειώσουμε. Η αλλαγή του κανονισμού είναι πολιτική απόφαση. Άλλωστε, ο ΑΟΣΑΚ έχει χρόνο ζωής μέχρι την ολοκλήρωση του φράγματος του Ασωπού, οπότε θα δημιουργηθεί νέος φορέας».