Ο ΕΦΚ «πέθανε», αλλά ακόμα στοιχειώνει τους οινοποιούς

Μόνο στα δικαστήρια ελπίζουν όσοι δεν έχουν φορολογική αποθήκη αλλά κατέβαλαν το φόρο έως 31/12/2018

Προβληματισμός ΣΕΟ για τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδος
-Διαφήμιση-

Μ ισογεμάτο βλέπει το ποτήρι η πλειοψηφία των εκπροσώπων του οινοποιητικού κλάδου μετά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί από 1/1/2019, αλλά και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν πρόσφατα από την ΑΑΔΕ, αναφορικά με διαχειριστικά ζητήματα που συνδέονταν με τον συγκεκριμένο φόρο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες. Η κυριότερη εξ αυτών έχει να κάνει με όσους έχουν προκαταβάλει τον ΕΦΚ έως τις 31/12/2018 δίχως να έχουν προχωρήσει στη σύσταση φορολογικής αποθήκης, κάτι που ισχύει για πολλούς μικρούς οινοποιούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, Θανάση Ντούγκο, αυτό είναι και το πιο σημαντικό πρόβλημα που αφήνει άλυτο η εγκύκλιος που εκδόθηκε πρόσφατα. «Πολλοί μικροί οινοποιοί που δεν σύστησαν φορολογική αποθήκη έχουν πληρώσει τον ΕΦΚ για το σύνολο της παραγωγής τους. Η πρόσφατη διευκρινιστική δεν αναφέρει κάτι πάνω στο θέμα», δηλώνει στην «ΥΧ».

Κατά τον Θεόδωρο Γεωργόπουλο, διευθυντή του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), είναι αμφίβολο αν θα θα υπάρξει περαιτέρω διευκρίνιση για το συγκεκριμένο ζήτημα από τη φορολογική διοίκηση. «Όποιος θέλει, θα πρέπει να διεκδικήσει τα χρήματα δικαστικά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα», εξηγεί.

Κλείνουν εκκρεμότητες

Ο ίδιος, πάντως, τονίζει ότι με την εγκύκλιο ρυθμίζονται πολλά θέματα που ήταν ανοιχτά όπως ο υπολογισμός και η διαδικασία καταβολής του ΦΠΑ σε περίπτωση άρσης της φορολογικής αποθήκης για όλα τα αποθέματα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο ΦΠΑ «καταβάλλεται στην περίπτωση που τα προϊόντα είχαν απαλλαγεί από τον αναλογούντα σε αυτά ΦΠΑ κατά τη θέση τους σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση (παραγωγή οίνου εντός φορολογικής αποθήκης), ΦΠΑ δεν οφείλεται».

Όσοι οινοποιοί αποφασίσουν πάντως να «κλείσουν» τις φορολογικές τους αποθήκες, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα χρειαστεί να περάσουν από τον έλεγχο του τελωνείου για τις ποσότητες που διαθέτουν. «Όταν έγινε η σύσταση της φορολογικής αποθήκης, αυτή πραγματοποιήθηκε με βάση τις δηλώσεις παραγωγής. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και η έξοδος από το σύστημα», επισημαίνει ο κ. Ντούγκος.

Εφάπαξ και χωρίς διευκολύνσεις η πληρωμή ΦΠΑ στα τελωνεία

Mπορεί ο ΕΦΚ να καταργήθηκε, παραμένει ωστόσο σε ισχύ μια τακτική που δεν ευνοεί τους οινοποιούς. Συγκεκριμένα, πριν από την επιβολή του εν λόγω φόρου, οι οινοποιοί πλήρωναν τον ΦΠΑ στις εφορίες όπου υπήρχε η δυνατότητα η καταβολή του να πραγματοποιηθεί με δόσεις. Με την επιβολή του ΕΦΚ, η αρμοδιότητα της είσπραξης του ΦΠΑ μεταφέρθηκε στα τελωνεία. Με το νέο καθεστώς, οι οινοποιοί κάθε μήνα θα «πληρώνουν» μηδενικό ΕΦΚ στα τελωνεία και ΦΠΑ χωρίς διευκολύνσεις. Εξάλλου, όπως αναφέρει σε σχετικές διευκρινίσεις προς τα μέλη της η ΚΕΟΣΟΕ, πριν από την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών θα προηγηθεί έλεγχος από το οικείο τελωνείο, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει οφειλή του οινοποιείου. Τέλος, παραμένουν οι εγγυήσεις για τις αποστολές σε χώρες της ΕΕ και εξαγωγές σε τρίτες χώρες, ίσες με το 3% της συγκεκριμένης τιμολογιακής αξίας.

-Διαφήμιση-