Ο EFSA για το βακτήριο Xylella

Επεμβάσεις για να μειωθούν τα συμπτώματα

Ο EFSA για το βακτήριο Xylella

Φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, που δοκιμάζονται σε ελαιόδεντρα στην Απούλια της Ιταλίας, μειώνουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αλλά δεν εξαλείφουν το παθογόνο από τα μολυσμένα φυτά. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της αξιολόγησης που διεξάγεται από την EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) σχετικά με την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων αυτών στις καλλιέργειες. Τα ευρήματα αυτά –σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής– επιβεβαιώνονται και από εμπειρικά στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει ειδικοί επιστήμονες σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου το βακτήριο προκαλεί επίσης τεράστιες ζημιές στις ελιές.

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας των φυτών της EFSA, όπως τονίζεται, διεξάγουν παράλληλα δύο έρευνες σε δύο ξεχωριστές ομάδες στην Απούλια. Σε αυτές, εξετάζονται διάφορες καλλιεργητικές επεμβάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται επίσης για τον έλεγχο βακτηριακών μολύνσεων σε καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών, των μηλοειδών κ.ά.