EFSA: Ασφαλές από φυτοφάρμακα το γάλα, πεντακάθαρα τα μισά οπωροκηπευτικά

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, σε σύνολο 96.302 δειγμάτων που εξετάστηκαν το 2019, πάνω από το 96% ευρέθη ασφαλές, δηλαδή εντός των προβλεπόμενων από τον νόμο ορίων. Τα δείγματα που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν δώδεκα προϊόντα: μήλα, λάχανα, μαρούλια, ροδάκινα, σπανάκι, φράουλες, ντομάτες, βρώμη, κριθάρι, κρασί (λευκό και κόκκινο), γάλα αγελάδας και χοιρινό λίπος.

Από τα δείγματα των ανωτέρω τροφίμων:

  1. Πάνω από τα μισά (53% ) βρέθηκαν χωρίς υπολείμματα.
  2. Το 45% των δειγμάτων περιείχε ένα ή περισσότερα κατάλοιπα ουσιών φυτοπροστασίας σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες ή ίσες των επιτρεπόμενων ορίων.
  3. Το 2% περιείχε υπολείμματα που ξεπερνούσαν τα επιτρεπόμενα από τον νόμο όρια και το 1% εξ αυτών οδήγησε σε νομικές ενέργειες.

Το πρόγραμμα, στο οποίο βασίζεται η έκθεση, καλύπτει το καταναλωτικό «καλάθι» για μια περίοδο τριών ετών και με την έλευση της νέας τριετίας, παρατηρούνται αυξητικές ή μειωτικές τάσεις.

Σε σχέση με τα προηγούμενα ευρήματα και σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο της ΕΕ συνολικά τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα για τα ροδάκινα, τα μαρούλια, τα μήλα και τις τομάτες.

Αντιθέτως, για τις φράουλες τα επίπεδα υπολειμματικότητας ήταν υψηλότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση το αγελαδινό γάλα για ακόμα μια φορά ευρέθη ασφαλές προς κατανάλωση.

Για τα αποτελέσματα της EFSA συνεργάζονται οι αρμόδιοι φορείς των κρατών-μελών, στοχεύοντας σε προϊόντα που θεωρείται πιθανό να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και έχουν παρουσιαστεί νομικές παραβιάσεις κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με την Αρχή, τα αποτελέσματα των τροφίμων που εξετάστηκαν το 2019 δεν είναι πιθανό να αποτελούν αιτία ανησυχίας, ωστόσο μέσω των ενδεικτικών αυτών ευρημάτων βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών ελεγκτικών μηχανισμών και συστημάτων, προς όφελος του καταναλωτή.