EFSA: Χαμηλή η υπολειμματικότητα από κτηνιατρικά φάρμακα σε ζώα και τρόφιμα ζωικής προέλευσης
Τα επίπεδα υπολειμμάτων από κτηνιατρικά φάρμακα και άλλες ουσίες που βρίσκονται σε ζώα και τρόφιμα ζωικής προέλευσης παραμένουν χαμηλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EFSA. Η έκθεση εξετάζει μια ποικιλία ομάδων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών, των αντιβακτηριακών, των περιβαλλοντικών ρύπων, των απαγορευμένων ουσιών και άλλων κτηνιατρικών φαρμάκων.
Η ετήσια έκθεση της EFSA για το 2022 περιλαμβάνει δεδομένα που αναφέρθηκαν από τα 27 κράτη-μέλη, καθώς και την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Το 2022, το ποσοστό των μη συμμορφούμενων δειγμάτων ήταν 0,18%, το οποίο είναι συγκρίσιμο με τα προηγούμενα 13 χρόνια, όταν η μη συμμόρφωση κυμαινόταν από 0,17% έως 0,37%. Το ποσοστό για το 2021 ήταν 0,17%.
Το συνολικό επίπεδο μη συμμόρφωσης σε στοχευμένα δείγματα (δηλαδή αυτά που ελήφθησαν για τον εντοπισμό παράνομης χρήσης ή τον έλεγχο της μη συμμόρφωσης με τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα) ήταν 0,27%, που είναι συγκρίσιμο με τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια (0,24%-0,35%) και ελαφρώς υψηλότερo από το 2021 (0,24%).
Η παρουσία μη εγκεκριμένων ουσιών, υπολειμμάτων κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων ή χημικών προσμείξεων στα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ ορίζει τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια στα τρόφιμα και στα προγράμματα παρακολούθησης για τον έλεγχο της παρουσίας αυτών των ουσιών στην τροφική αλυσίδα.
Αποτελέσματα
Οι κατηγορίες ζώων και ζωικών προϊόντων που συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση είναι: Χοίροι, βοοειδή, πουλερικά, αιγοπρόβατα, ψάρια, άλογα, γάλα, μέλι, αβγά και κρέας κουνελιού. Ενδεικτικά, μία από τις κατηγορίες ουσιών για την οποία εξετάστηκαν τα δείγματα είναι η ομάδα των στεροειδών.
Από τα στοχευμένα δείγματα, το 0,31% ήταν μη συμμορφούμενα. Τα μη συμμορφούμενα δείγματα βρέθηκαν σε βοοειδή (0,28%), χοίρους (0,22%), πουλερικά (0,40%) και αιγοπρόβατα (2,32%). Ακόμα ένα παράδειγμα είναι η ομάδα των αντικοκκιδιακών φαρμάκων.
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, το 0,14% των στοχευμένων δειγμάτων που αναλύθηκαν ήταν μη συμμορφούμενα και αναφέρθηκαν στα διάφορα είδη ως εξής: Αβγά (0,49%), χοίροι (0,04%), πουλερικά (0,12%) και κρέας κουνελιού (1,90%).
Ελλάδα
Όσον αφορά την Ελλάδα, ενδεικτικά, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν τρία μη συμμορφούμενα δείγματα σε έλεγχο 15 δειγμάτων γάλακτος για αφλατοξίνες, που αφορούν υψηλής τοξικότητας μυκοτοξίνες. Επίσης, ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά στο μέλι, η σουλφαθειαζόλη, εντοπίστηκε σε ένα δείγμα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε 81 δείγματα.
Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι το ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων για την έκθεση, συνολικού ύψους περίπου 13 εκατ. αναλυτικών αποτελεσμάτων, θα είναι σύντομα διαθέσιμο μέσω του αποθετηρίου EFSA Knowledge Junction.
Αυτό το ανοιχτό αποθετήριο έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει τη διαφάνεια, την αναπαραγωγή και τη χρηστικότητα των αποδεικτικών στοιχείων στις αξιολογήσεις κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών.