Ζωοτροφές: Μείωση του μεθανίου κατά 20%, με την προσθήκη φυκιών στο σιτηρέσιο

25/06/2024
1' διάβασμα
zootrofes-meiosi-tou-methaniou-kata-20-me-tin-prosthiki-fykion-sto-sitiresio-324380

Μία πολλά υποσχόμενη έρευνα για το μέλλον της κτηνοτροφίας και τη βιωσιμότητά της πραγματοποίησαν Αυστραλοί ερευνητές, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασοκομίας και το τμήμα Agriculture Victoria του υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Δράσης της αυστραλιανής πολιτείας της Βικτώριας.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν μείωση κατά 20% στις εκπομπές μεθανίου για τις αγελάδες που τρέφονταν με συμπληρώματα φυκιών σε υγρή μορφή και σε σφαιρίδια. Στη μελέτη συμμετείχαν 40 θηλάζουσες αγελάδες Holstein-Friesian, οι οποίες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και έλαβαν διαφορετικά σιτηρέσια δύο φορές την ημέρα για 34 ημέρες και συμπληρώματα φυκιών που παρέχονταν είτε ως υγρό είτε ως σφαιρίδιο. Η κύρια δίαιτα των αγελάδων περιελάμβανε σανό βίκου και ένα μείγμα δημητριακών.

Η παραπάνω έρευνα εντάσσεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αυστραλίας για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από το ζωικό κεφάλαιο και την υποστήριξη της έρευνας για την ανάπτυξη συμπληρώματων ζωοτροφών που μειώνουν το μεθάνιο.