Έφτασε η ώρα του ζυγίσματος για τους καπνοκαλλιεργητές

Χρειάστηκε να αφήσουν τις καλλιέργειες τους, χωρίς λίπανση και ψεκασμούς για να μπορέσουν να αποφύγουν τις αυξήσεις των αγροεφοδίων και το κόστος της αγοράς τους, οι καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης.

Όπως δηλώνουν σήμερα 1η Δεκεμβρίου 2022 στο www.ertnews.gr, η τακτική αυτή τους απάλλαξε από το υψηλό καλλιεργητικό κόστος, ωστόσο, τους στέρησε την υψηλή στρεμματική απόδοση.

Έτσι, φέτος μειωμένη τουλάχιστον κατά 25% υπολογίζεται πως θα είναι η παραχθείσα ποσότητα καπνού ανατολικού τύπου μπασμά στη Ροδόπη. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς έχουν παραχθεί τρεισήμισι (3.500) με τέσσερις χιλιάδες (4000) τόνοι (βάσει των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων) καπνού. Το ζύγισμα ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, μαζί με την εμφάνιση και των πρώτων εκτιμητών- εμπόρων.

Ανασταλτικός παράγοντας στη φετινή προσπάθεια των καλλιεργητών ήταν η παρατεταμένη ξηρασία. Όπως δήλωσαν σήμερα (μια βροχερή ημέρα στη Ροδόπη) στο www.ertnews.gr είχε να βρέξει τέσσερις (4) μήνες στις περισσότερες περιοχές. Ωστόσο, αυτός ο αρνητικός παράγοντας είχε και το θετικό του, προστάτεψε από την υγρασία ακόμη και τα τελευταία χέρια, τα τελευταία φύλλα του φυτού, χωρίς να μειώσει την ποιότητά τους.

Όσον αφορά στην τιμή, έμποροι και μεσάζοντες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Πέρσι οι παραγωγοί της Ροδόπης είχαν κατά μέσο όρο πωλήσει με 4,60 το κιλό. Κάνοντας δε μια πρόβλεψη για τη νέα καλλιεργητική χρονιά καταγράφουν μια εικόνα αποθάρρυνσης κι απογοήτευσης σε μεγάλη μερίδα καπνοκαλλιεργητών σημειώνοντας πως «θα συνεχίσουν να ασχολούνται μόνο όσοι είναι δεσμευμένοι και δεν έχουν άλλες επιλογές».

Πηγή: ertnews.gr