Έφυγε γρήγορα και σε ικανοποιητικές τιμές το δαμάσκηνο

Έφυγε γρήγορα και σε ικανοποιητικές τιμές το δαμάσκηνο

Με τις πρώιμες ποικιλίες να έχουν ήδη συγκομιστεί και εν αναμονή των όψιμων ποικιλιών (Angelino και Stanley) στα τέλη του Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, εξελίσσεται η καλλιέργεια και η παραγωγή δαμάσκηνου στη χώρα μας. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά είναι ελπιδοφόρες, με τις πρώιμες και μεσαίες ποικιλίες να έχουν ήδη διατεθεί και απορροφηθεί στην αγορά, διαγράφοντας μια καλή εμπορική πορεία.

Συγχρόνως, ικανοποιημένοι δηλώνουν οι παραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας από τις τιμές, οι οποίες στις πρώιμες ποικιλίες, ανάλογα με την ποιότητα και το μέγεθος, κυμάνθηκαν από 0,40 ως 0,70 ευρώ το κιλό.

Να σημειωθεί ότι το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία ΟΣΔΕ που μας παραχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καλλιεργήθηκαν πανελλαδικά περίπου 18.000 στρέμματα. Σύμφωνα, όμως, με τους εκπροσώπους του κλάδου, η καλλιέργεια την τελευταία τριετία έχει αυξηθεί, λόγω της απογοήτευσης των παραγωγών από τις χαμηλές τιμές σε άλλα προϊόντα, όπως το ροδάκινο και το νεκταρίνι.

Στην Αλμωπία

Ικανοποιημένοι από την παραγωγή και τη διάθεση του προϊόντος δηλώνουν οι καλλιεργητές στην Αλμωπία Πέλλας. Όπως μας λέει ο πρόεδρος του ΑΣ ΓΕΚΟΣΑ Αλμωπίας, Αντώνης Τσιρόπουλος, «φέτος είναι σχετικά μια καλή χρονιά, μιας και δεν έμεινε το προϊόν αδιάθετο, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Από την εσωτερική αγορά έχουν σχεδόν απορροφηθεί όλες οι ποσότητες από τα πρώιμα και μεσοπρώιμα δαμάσκηνα. Αυτό που μένει να δούμε τώρα είναι τι ενδιαφέρον θα έχουν οι όψιμες ποικιλίες, τι ποσότητες θα διακινηθούν και τι θα αποθηκευτεί». Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή στην περιοχή παρέμεινε σταθερή σε σχέση με πέρσι, αγγίζοντας τους 1.000 τόνους, ενώ εκτιμάται ότι και στις όψιμες ποικιλίες η παραγωγή θα κυμανθεί επίσης στους 1.000 τόνους.

Στη Σκύδρα

«Η ποικιλία Angelino, την συγκομιδή της οποίας θα ξεκινήσουμε στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη, εκτιμούμε ότι θα πάει καλά. Και αυτό γιατί είναι τα τελευταία δαμάσκηνα που μαζεύουμε, έχουν καλύτερη συντηρησιμότητα και μπορούν να αποθηκευτούν στα ψυγεία», μας λέει ο παραγωγός Νίκος Δημητριάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Σκύδρας. Παράλληλα, σημειώνει, η ποικιλία Stanley (προορίζεται για αποξήρανση), που η συγκομιδή φτάνει στο τέλος της, παρουσιάζει ικανοποιητική παραγωγή ως προς την ποιότητα. «Όμως, σαν προϊόν, το δαμάσκηνο τα τελευταία χρόνια έχει μια καλή ροή αλλά και καλές τιμές», συμπληρώνει.

Πάντως, η περιοχή, όπως μας εξηγεί, υπέστη ζημιές από τον παγετό και τις έντονες βροχοπτώσεις την περίοδο της καρπόδεσης, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μείωση στις ποικιλίες που συγκόμισαν τον Ιούνη και τον Ιούλη. «Η αναμενόμενη παραγωγή στα δαμάσκηνα είναι 4 με 5 τόνους το στρέμμα. Φέτος, όμως η παραγωγή ήταν περί τα 500 κιλά», τονίζει.

Στη Νάουσα

«Οι πρώιμες ποικιλίες, που μαζεύτηκαν τον Ιούλη και τον Αύγουστο, έχουν ήδη πουληθεί. Έχουν μικρό χρόνο συντήρησης, με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί διαφορετικά θα χαθούν», μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, Κώστας Ταμπακιάρης. Τις επόμενες μέρες, αναμένουν τα όψιμα δαμάσκηνα, τα οποία, όπως σημειώνει, «έχουν χρόνο συντήρησης, μπορείς να τα αποθηκεύσεις και να τα αξιοποιήσεις ακόμη και μέχρι τον Γενάρη».

Εκτιμά ότι φέτος το δαμάσκηνο πήγε καλά στην περιοχή, αν και η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 50% «γιατί οι ποσότητες ήταν τέτοιες που κάλυψαν τη ζήτηση και την κατανάλωση. Έτσι, η διακίνηση του ήταν εύκολη και εμπορικά πήγε καλά. Συγχρόνως, η τιμή για τον παραγωγό ήταν ικανοποιητική, στα 0,60 με 0,70 ευρώ το κιλό».

Δυσκολίες στην εξαγωγή

Σε ό,τι αφορά τις αγορές στο εξωτερικό, ο Γιώργος Καλλίτσης, διευθυντής εξαγωγών στην εταιρεία «Φρούτα Πρωτοφανούσης», επισημαίνει στην «ΥΧ» ότι συναντούν «δυσκολίες λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού από την Ιταλία και την Ισπανία, που έχουν τη δυνατότητα να πουλούν σε καλύτερες τιμές». Η εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια διακινούσε περί τους 1.000 τόνους, πέρσι οι ποσότητες περιορίστηκαν στους 400 τόνους, ενώ φέτος μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί μόλις 100 τόνοι. «Βέβαια, περιμένουμε ακόμα την ποικιλία Angelino, η οποία κάνει και μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά έχει και καλύτερες προοπτικές για εξαγωγή τα τελευταία χρόνια, κυρίως προς την Ινδία», τονίζει.