Εγχειρίδιο με συμβουλές για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου

Ένα νέο ενημερωμένο εγχειρίδιο με συμβουλές για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου παρουσίασε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας Olympia Health & Nutrition Awards για τη σοδειά 2024/25, ο Dan Flynn, ομότιμος διευθυντής του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UC Davis.
Το εγχειρίδιο είναι γραμμένο στα αγγλικά, κυκλοφόρησε το 2024 και έχει τίτλο: Olive Production Manual for Oil. Συγγραφείς του είναι οι Selina Wang και Louise Ferguson, με επιμελητή τον Dan Flynn.
Mε την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου o κ. Flynn έδωσε μερικές συμβουλές στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς για το πώς να παράγουν ποιοτικό ελαιόλαδο:
- Η χρονική απόσταση μεταξύ συγκομιδής και έκθλιψης της ελιάς πρέπει να είναι μικρότερη από τέσσερις ώρες.
- Η υγρασία στον καρπό ελιάς κατά 50%-56% μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόδοση σε λάδι.
- Στο ελαιοτριβείο χρειάζεται καλιμπράρισμα του σπαστήρα της ελιάς. Χρησιμοποιούμε μικρό μέγεθος πλέγματος για μικρό πράσινο ελαιόκαρπο με υγρασία μικρότερη του 56%. Χρησιμοποιούμε μεγάλο μέγεθος πλέγματος για υψηλής υγρασίας ελαιόκαρπο (πάνω από 56%).
- Στον μαλακτήρα διατηρούμε τη θερμοκρασία της πάστας όσο το δυνατόν χαμηλότερα, αλλά να μην είναι κάτω από 22°C.
- Η αποθήκευση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται μόνο σε ανοξείδωτες δεξαμενές και σε θερμοκρασία 15-18°C.
- Τακτικά θα πρέπει να προσθέτουμε στη δεξαμενή άζωτο ή αργό.
Διοργανωτής των βραβείων Olympia Health & Nutrition Awards, που πραγματοποιήθηκαν για 10η χρονιά, είναι το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία και οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ, Προκόπης Μαγιάτης και η δρ. Ελένη Μέλλιου, ερευνήτρια στον ίδιο τομέα του ΕΚΠΑ.