Εγκαινιάζεται δίκτυο αρμόδιων υπαλλήλων για την ασφάλεια τροφίμων

Τα σημαντικότερα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης στον κλάδο

Εγκαινιάζεται δίκτυο αρμόδιων υπαλλήλων για την ασφάλεια τροφίμων

Εμπειρίες παρόμοιες με αυτή του σκανδάλου των μολυσμένων με fipronil αβγών, που έπληξε πλήθος χωρών της ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι, θέλουν να αποφύγουν στο μέλλον οι Ευρωπαίοι, και μάλιστα εμφανίζονται διατεθειμένοι να προνοήσουν για αυτό. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε 19 συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύσουν τη δράση της ΕΕ, κατά της απάτης στον τομέα των τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο πρόσφατης Υπουργικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία επικεντρώθηκε στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η σύσταση ενός δικτύου υπαλλήλων για την προάσπιση της ασφάλειας των τροφίμων. Κάθε χώρα θα διαθέτει από έναν τέτοιο αρμόδιο υπάλληλο, ώστε να εξασφαλίζεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ροή των πληροφοριών ανά την ΕΕ. Στόχος είναι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να είναι το σημείο επαφής και να εξασφαλίζουν τη διασύνδεση όλων των πληροφοριών, που συγκεντρώνονται σε εθνικό επίπεδο. Σε δηλώσεις του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις, τόνισε ότι εκκρεμεί ο καθορισμός των λεπτομερειών σχετικά με τους νέους αυτούς ρόλους.

Στις υπόλοιπες στρατηγικές δράσεις που συμφωνήθηκαν, συμπεριλαμβάνεται η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της χρήσης του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) και του συστήματος διοικητικής συνδρομής και συνεργασίας (AAC). Επίσης, συμφωνήθηκε η βελτίωση της ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους ανάμεσα στα κράτη-μέλη και την Κομισιόν, εξασφαλίζοντας ότι η πληροφορία θα φτάνει στο ευρύ κοινό με πιο συνεπή και γρήγορο τρόπο.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το κατά πόσον το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στο Βέλγιο και την Ολλανδία, για την αδυναμία τους να δράσουν έγκαιρα, ο κ. Αντριουκάιτις απάντησε ότι δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στα κράτη-μέλη, καθώς ενήργησαν σύμφωνα με τα νομικά τους συστήματα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Επίτροπος είχε πει ότι θα πρέπει να διεξαχθεί πλήρης αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων του σκανδάλου των μολυσμένων με fipronil αβγών, πριν από τη χορήγηση αποζημίωσης στους άμεσα ενδιαφερόμενους παραγωγούς.