Εγκαταστάθηκε το πρώτο ραντάρ πυρανίχνευσης στο Σέιχ Σου

Το πρώτο ραντάρ πυρανίχνευσης, από τα τρία που θα λειτουργήσουν σε λίγους μήνες, εγκαταστάθηκε στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, Σέιχ Σου.

Το ελληνικής κατασκευής ραντάρ άμεσης ειδοποίησης σε περίπτωση πυρκαγιάς τοποθετήθηκε σε μεταλλικό πυλώνα σε ύψος 10 μέτρων, στη θέση Π1. Η ανύψωσή του έγινε με τη χρήση γερανού και ακολούθησε η εγκατάσταση δορυφορικής κεραίας για την αποστολή δεδομένων. Η ομάδα τεχνικών της εταιρείας Raymetrics ξεκίνησε τη διαδικασία εγκατάστασης του υπερσύγχρονου συστήματος πυρανίχνευσης το πρωί της Δευτέρας, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα.

«Η λειτουργία του συστήματος πυρανίχνευσης θα βρίσκεται αυτό το διάστημα σε πιλοτικό στάδιο. Στην παρούσα φάση θα λειτουργεί με την ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο με τη βοήθεια των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ωστόσο δεν θα καλύπτει ολόκληρο το 24ωρο. Εκτιμάται ότι στα τέλη Αυγούστου, με την εγκατάσταση του δεύτερου ραντάρ στο Π2, στη θέση Κράνος, θα έχει γίνει η ηλεκτροδότηση από τον ΔΕΔΔΗΕ», είπε στη Greenagenda.gr ο Θάνος Γαβρίλης, μηχανικός της εταιρείας.

Το ραντάρ περιστρέφεται καθημερινά 360 μοίρες. Μέσω μια κάμερας υψηλής ανάλυσης επιτηρεί το δάσος και αν εντοπιστούν εγκαίρως τα ίχνη πυρκαγιάς τότε τίθεται σε λειτουργία το λέιζερ για την ανίχνευση των μικροσωματιδιών καπνού και αν επιβεβαιωθεί ύπαρξη πυρκαγιάς αμέσως ενημερώνεται ο χρήστης.

Πηγή: GreenAgenda.gr