Εγκρίθηκαν τα πρώτα 20 εκατ. ευρώ για την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου

Στην έγκριση των πρώτων 20 εκατ. ευρώ, τα οποία δεσμεύονται από το ΠΑΑ 2014-2020 προχώρησε το ΥΠΑΑΤ για να ενισχύσει το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την ενεργοποίηση του πρώτου χρηματοδοτικού εργαλείου τον ερχόμενο Ιανουάριο. Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, διαβιβάστηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Μ. Βορίδη η απόφαση για τη σύσταση της επενδυτικής επιτροπής, η οποία και θα δώσει το πράσινο φως για την έκδοση της πρόσκλησης προς τα τραπεζικά ιδρύματα.

Όπως είχε αποκαλύψει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η «ΥΧ», η πρόσκληση είναι ήδη έτοιμη και η σχετική καθυστέρηση στη δημοσίευσή της οφείλεται στην τοποθέτηση των νέων προσώπων στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής της επενδυτικής επιτροπής ορίζεται –σύμφωνα με τα προβλεπόμενα– ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, λοιπόν, αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία έχουν εδώ και καιρό προετοιμαστεί, θα καταθέσουν τον φάκελό τους. Όσες, τελικά, επιλεγούν, θα συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο και θα παρέχουν εγγυήσεις για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου δανείων προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

«Ξεκολλάνε» τα μέτρα των γεωργικών συμβουλών και τα αντιχαλαζικά

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κ. Μπαγινέτας, «τρέχει» και τις άλλες εκκρεμότητες του ΠΑΑ 2014-2020. Στις προτεραιότητές του, αυτήν τη στιγμή, είναι να ενεργοποιηθεί το συντομότερο το Μέτρο 2, και δη το Υπομέτρο 2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών». Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους αρμόδιους φορείς, όπως το ΓΕΩΤΕΕ και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, προκειμένου να συσταθεί διευρυμένη ομάδα εργασίας, η οποία και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου ο κ. Μπαγινέτας είχε συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» για να προβούν στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ακολουθώντας την προτροπή του πολιτικού του προϊσταμένου.

Επιπλέον, την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχει συναντήσεις με τις νέες διοικήσεις του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο να προχωρήσουν αφενός το μέτρο με τα αντιχαλαζικά αφετέρου τις πληρωμές (έκδοση εγκυκλίων) που έπονται έως το τέλος του έτους.