Εγκλωβισμένοι στη χαμηλή τιμή των σιτηρών οι Θεσσαλοί παραγωγοί

Πως εξελίσσονται οι εαρινές καλλιέργειες στον κάμπο. Οι συμφωνίες που έχουν κλείσει και η επόμενη μέρα.

Καβάλα: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αλωνιστική περίοδο

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι Θεσσαλοί αγρότες, καθώς η στροφή που επιχείρησαν οι περισσότεροι προς τα σιτηρά δεν τους ωφέλησε, λόγω των χαμηλών τιμών της αγοράς. Την ώρα που το κόστος παραγωγής αυξάνεται διαρκώς και η κυβερνητική πολιτική εξανεμίζει το όποιο εισόδημα υπάρχει, οι εαρινές καλλιέργειες δεν εξελίσσονται κερδοφόρες. Όπως είναι γνωστό, φέτος στον θεσσαλικό κάμπο σπάρθηκε λιγότερο βαμβάκι (-25%) και λιγότερη τομάτα (-15%), με το σιτάρι να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των περισσοτέρων παραγωγών. Δυστυχώς, όμως, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις -ο νόμος της αγοράς είναι σκληρός-, όση περισσότερη προσφορά υπάρχει, τόσο μειώνεται ο ανταγωνισμός, άρα και οι τιμές.

Το σιτάρι σπάρθηκε, συγκομίσθηκε, η ποιότητα για μία ακόμη χρονιά ήταν καλή, αλλά η αγορά «κόλλησε» στα 17 λεπτά. Όσοι βρίσκονταν σε δεινή οικονομική θέση συμβιβάστηκαν με τις παραπάνω τιμές, άλλοι πάλι έλαβαν προκαταβολή, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο, ενώ υπήρξαν και οι τολμηροί (προφανώς και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τους άλλους), οι οποίοι αποθήκευσαν και περιμένουν τα…Χριστούγεννα, όπως δηλώνουν στην ΥΧ, για να δώσουν την σοδειά τους σε μια αξιοπρεπή τιμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σιτοπαραγωγοί είναι εξίσου μοιρασμένοι στις 3 παραπάνω κατηγορίες. Ήδη, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου είχε δώσει προκαταβολή 15 λεπτά το κιλό για τα προβροχικά σκληρά σιτάρια και 12 λεπτά το κιλό για τα μεταβροχικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Τελικά, με τιμή στα 0,175 ευρώ το κιλό θα πληρωθούν οι παραγωγοί, ενώ η ΕΑΣ με 17 λεπτά το κιλό παραλαμβάνει και το κριθάρι από τα σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου.

Η ντομάτα είναι σε φάση συγκομιδής και η ποιότητα ποικίλλει ανάλογα με τις καλλιεργητικές φροντίδες του κάθε παραγωγού. Ο μέσος όρος παραγωγής είναι 10-12 τόνοι/στρέμμα, οριακά πάνω από το κόστος παραγωγής. Φέτος, οι προσφερόμενες τιμές των βιομηχανιών ήταν μειωμένες και οι ελπίδες όλων στρέφονται στη Συνδεδεμένη. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών ανακοίνωσε την έναρξη συγκομιδής Βιομηχανικής Ντομάτας. Ως συνέχεια της περσινής επιτυχημένης χρονιάς, γνωστοποιεί την υπογραφή σύμβασης-παράδοσης με τα εξής εργοστάσια: Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ A.B.E.K., ΚΩΠΑΙΣ Α.Ε., DEL MONTE ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε., DAMAVAND Α.Ε., ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. , AGROFARM S.A.

Στο καλαμπόκι, άρχισαν να κόβονται τα ενσιρώματα που προορίζονται κυρίως για αγελαδοτρόφους και κτηνοτρόφους, με την τιμή να έχει κλειδώσει στα 37-38 λεπτά.

Τέλος, στο βαμβάκι, ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα κρίνει την ποιότητα του προϊόντος, με την αγωνία των αγροτών να επικεντρώνεται στην επάρκεια του νερού (μετά τις 20 του μήνα το πότισμα είναι εβδομαδιαίο), ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται να αντιμετωπίστηκε σωστά το καθιερωμένο πρόβλημα του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, με τους σωστούς ψεκασμούς, οι οποίοι όμως ανέβασαν το κόστος παραγωγής. Φέτος, η συγκυρία των διεθνών αγορών είναι θετική για τον παραγωγό και όλα δείχνουν ότι οι τιμές θα έχουν το 5 μπροστά (50-58λ). Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι συμφωνίες κλείστηκαν στα 43-44λ.