Αυτό το άρθρο είναι 14 μηνών

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) Αγράφων, οι στόχοι και τα έργα που προκρίθηκαν

Κ. Αγοραστός: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ συνδράμει οικονομικά σε όλο το Πρόγραμμα
17/05/2023
3' διάβασμα
to-eidiko-anaptyxiako-programma-eap-agrafon-oi-stochoi-kai-ta-erga-pou-prokrithikan-292563

Γόνιμη ήταν η 1η κοινή Συνάντηση της Επιτροπής Καθοδήγησης και της Ομάδας Συντονισμού του «Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αγράφων», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Μαΐου στη Λίμνη Πλαστήρα. Η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε και ενέκρινε την άμεση έναρξη μιας σειράς αναπτυξιακών έργων για την περιοχή, με στόχο τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία με χαμηλούς ρύπους, την προστασία και την ανάδειξη των φυσικών και των πολιτισμικών πόρων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθυσμός και να αυξηθούν οι επισκέπτες και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Για να υλοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι, αποφασίστηκε η άμεση έναρξη υλοποίησης μιας σειράς έργων, που θεωρούνται απαραίτητα. Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη της περιοχής των Αγράφων, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο σχεδιασμού και ωριμότητας των παρεμβάσεων που αποφασίστηκαν και τόνισε την ανάγκη της πολυεπίπεδης συνεργασίας των φορέων και των περιφερειακών και τομεακών προγραμμάτων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Κάλεσε τέλος την Ομάδα Συντονισμού να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίησή του.

Η Επιτροπή συνεδρίασε σε απαρτία, με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία. Συμμετείχαν, ως Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, και ως μέλη ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Αριστείδης Τασσιός που εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό και πολλοί Γενικοί Γραμματείς. Η επόμενη συνεδρίαση προγραμματίστηκε για τον Σεπτέμβριο 2023 στο Δήμο Αγράφων.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός ανέφερε: «Ξεκινάμε από τη Λίμνη Πλαστήρα το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Αγράφων. Μια δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται πράξη με ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 96,6 εκατ. ευρώ. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη βελτίωση των υποδομών και της καθημερινότητας των ανθρώπων που κατοικούν εδώ. Μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκο, την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ Νίκη Δανδόλου και τους Δημάρχους Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη, Αργιθέας Ανδρέα Στεργίου και Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτη Νάνο και τους ευχαριστώ για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που οδηγεί σε αποτελέσματα. Οι τρείς Δήμοι των Αγράφων έχουν χρηματοδοτηθεί επιπλέον από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με συνολικά 37 εκατ. ευρώ και τώρα στο   Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Αγράφων εντάσσονται έργα ουσίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας συνδράμει οικονομικά σε όλο το Πρόγραμμα και ευχαριστώ την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ και τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες που έχουν ωριμάσει τα έργα.»