Εισροές: Επικίνδυνο πολλαπλασιαστικό υλικό εξάγουν έντεκα χώρες στην ΕΕ

-Διαφήμιση-

Πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εξετάζει εξαγωγές φυτικού υλικού από Αφρική, Ασία και Νότιο Αμερική, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι εξαγόμενα δενδρύλλια από τις ανωτέρω χώρες δεν ήταν εναρμονισμένα με τα υγειονομικά κριτήρια πολλαπλασιαστικού υλικού.

Στην έκθεση έχουν εξεταστεί δενδρύλλια από τις εξής χώρες: Κίνα, Ισραήλ, Ταϊλάνδη, Γκάνα, Τανζανία, Κένυα, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα και Σρι Λάνκα. Μεταξύ των ευρημάτων ήταν και ένας εχθρός ονόματι Βemisia tabaci (αλευρώδης του καπνού). Σύμφωνα με την έρευνα, αν το έντομο αυτό περνούσε στην Ευρώπη θα μπορούσε να προσβάλει πληθώρα καλλιεργειών, αποτελώντας σοβαρή απειλή για τις σοδειές των παραγωγών.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα ευρήματα που σχετίζονται με το έντομο σχετίζονται με δύο μεγαλύτερα προβλήματα των ανωτέρω χωρών: Μη επαρκείς και μη λεπτομερείς ελέγχους και μη αντιπροσωπευτικά εργαστηριακά τεστ.

Επιπλέον, στις χώρες που εξάγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτών, ο αριθμός των ελεγκτών κρίνεται μη επαρκής. Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι ότι οι αρχές στην πλειονότητα των ανωτέρω χωρών δυσκολεύονται να αντιληφθούν τους κανονισμούς εισαγωγών της ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ παρείχε στις ανωτέρω χώρες συστάσεις σχετικά με το εξαγόμενο φυτικό υλικό, η έρευνα που ακολούθησε κατέδειξε ότι αρκετές από αυτές είτε δεν υιοθέτησαν τους κανόνες καθόλου, είτε τους υιοθέτησαν σε μη ικανοποιητικό βαθμό.

Μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, η Κομισιόν απαίτησε από τα κράτη-μέλη που εισάγουν φυτά από τις παραπάνω χώρες να παρέχουν γραπτή πληροφόρηση για το καθεστώς εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων. Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση, ακόμα και μετά τις παρεμβάσεις της ΕΕ, δεν απετράπησαν περιπτώσεις επανάληψης των προβλημάτων.

Γι’ αυτό τον λόγο, ζητούν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ώστε να βοηθηθούν οι εν λόγω χώρες να εναρμονιστούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα τεθεί σε ισχύ η νέα φυτοϋγειονομική νομοθεσία, αλλάζοντας τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για εισαγωγές μιας ομάδας προϊόντων που περιλαμβάνουν δενδρύλλια και σπόρους.

Μαζί με τη νομοθεσία, σχεδιάζεται και ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ειδοποίησης, που θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τις εθνικές αρχές για τη μη συμμόρφωση εισαγόμενου στην ΕΕ φυτικού υλικού.

-Διαφήμιση-