Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

EIT-FOOD: Δωρεάν εκπαίδευση στην ανάπτυξη νέων τροφίμων και τεχνολογιών

30.10.2023
2' διάβασμα
eit-food-dorean-ekpaidefsi-stin-anaptyxi-neon-trofimon-kai-technologion-305119

Σε έναν αγροδιατροφικό τομέα που εξελίσσεται συνεχώς, το λανσάρισμα νέων προϊόντων τροφίμων, σε συνδυασμό με την τεχνολογία στη διαχείριση των συστημάτων τους, αποτελούν καίρια ζητήματα. Για τον λόγο αυτόν, το EIT-FOOD προσφέρει νέες δεξιότητες και γνώσεις πάνω στην ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλιών, μέσα από δύο νέα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα.

Από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, ο ευρωπαϊκός Οργανισμός θα παρουσιάσει διάφορες θεματικές σχετικά με τη δημιουργία νέων προϊόντων διατροφής, ενώ, από τις 6 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εστιάσει στις τεχνολογίες διαχείρισής τους.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αξιοποιώντας την ερευνητική και εκπαιδευτική του εμπειρία, συμμετέχει ως περιφερειακός κόμβος στην πανευρωπαϊκή κοινοπραξία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας. Περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του EIT-FOOD. Εκτός όμως από τα παραπάνω προγράμματα, το EIT-FOOD προσφέρει στους ενδιαφερόμενους και από ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο στην τεχνολογία και στην επιστήμη των δεδομένων στον αγροδιατροφικό τομέα, τα οποία πρόκειται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο αγροδιατροφικός τομέας αντιμετωπίζει προκλήσεις σχετικά με την επίτευξη στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τη βελτίωση της περιβαλλοντικής του απόδοσης, την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων, καθώς και την αύξηση της διαφάνειας στην αλυσίδα και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην παραγωγή τροφίμων. Κατά τη διάρκεια των πέντε εβδομάδων του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν σε ένα περίπλοκο τοπίο ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, ξεκλειδώνοντας την ψηφιακή καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα. Οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν τους τρόπους με τους οποίους η καινοτομία μπορεί να μετατραπεί σε πρακτική λύση στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και να εξερευνήσουν τις διαφορετικές ψηφιακές τεχνολογίες που μπορούν να αναμορφώσουν τον κλάδο.