Εκδήλωση για την εξόρυξη χρυσού στην Κομοτηνή με μήνυμα “θέλουμε να ζήσουμε”

Της Μαρίας Αμπατζή
Εξειδικευμένοι ομιλητές ανέπτυξαν το θέμα της εκδήλωσης «Τι σημαίνει εξόρυξη χρυσού για τον τόπο μας;» που έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής στο Πολιτιστικό Κύτταρο Κομοτηνής.
Το πολιτικό «παρών» έδωσαν οι βουλευτές Τάκης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ, οι δήμαρχοι Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Λαφτσή, Κώστας Καραϊσκος, Βαγγέλης Λαφτσής, ο περιφερειακός σύμβουλος Μανόλης Ταπατζάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Στέφανος Μακρυγιάννης, της ΕΛΜΕ Μιχάλης Βασιλειάδης, του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάγδα Τσιουμάκα και Οζγκιούρ Φερχάτ, συντασσόμενοι όλοι με τις αποφάσεις δημοτικών και περιφερειακού συμβουλίων για ξεκάθαρο όχι στην εξόρυξη χρυσού.
Επίσης παρόντες ήταν οι Γιάννης Σταυρίδης, τέως δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών και Τόλης Ιωάννου, υποψήφιος δήμαρχος. Τη στήριξή τους μετέφεραν ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης και της Ομοσπονδίας Ανέστης Βαφειάδης.
Από τις αναλυτικές εισηγήσεις των ομιλητών σε επιστημονική βάση αλλά και από την εμπειρία της Χαλκιδικής δεν έμειναν αναπάντητα ερωτήματα ως προς το αν υπάρχει έστω και κάποιο όφελος για τη Θράκη από τις εξορύξεις ή εάν υπάρχει κάποια μέθοδος που δεν θα είχε δραματικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, την ζωή ανθρώπων και ζώων και την οικονομία της περιοχής.
Την εκδήλωση μετά τους χαιρετισμούς και πριν από τις ομιλίες άνοιξε ένα βίντεο που επιμελήθηκε ο μουσικός Χρήστος Χατζόπουλος και αποτύπωνε περιληπτικά τις περιβαλλοντικές συνέπειες της εξόρυξης, το μεγάλο αγωνιστικό κίνημα σε Θράκη και Χαλκιδική με συλλαλητήρια στις δύο περιοχές όπως επίσης στη Θεσσαλονίκη. «Αντίσταση πριν αποκτήσουμε καρκίνο», είναι ένας από τους στίχους του τραγουδιού «Θέλουμε να ζήσουμε» που περνάει το μήνυμα της συλλογικής συμμετοχής με το «έλα μαζί μας τώρα το μέλλον για να σώσεις». Τους στίχους υπογράφουν ο Χρήστος Χατζόπουλος και ο Γιώργος Παραστατίδης σε μουσική του πρώτου, σε ρυθμό χιπ χοπ.
Γ. Τριανταφυλλίδης
«Στοχεύουν να κάνουν τη Θράκη απόβλητο του κυανίου»
Η επικαιροποίηση του θέματος μετά την δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν μια ευκαιρία να περιγραφεί όλη η ιστορία των προθέσεων διαφορετικών εταιριών να εξορύξουν χρυσό στη Θράκη από τον Γεώργιο Τριανταφυλλίδη, Επίκουρο Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Θύμισε ότι το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε πρώτα για τα Πετρωτά την περίοδο 1997-8 από εταιρία που είχε χαρακτηρίσει «μικρή» σε έκταση την περιοχή. Ο πρώτος που του είχε ζητήσει ενημέρωση –καθότι είναι μεταλλειολόγος μηχανικός -ήταν ο νομαρχιακός σύμβουλος Σταύρος Γαζής επί θητείας Στέργιου Σταυρόπουλου και στη συνέχεια ο τότε νομάρχης ζήτησε τη θέση του ΤΕΕ Θράκης από τον πρόεδρο Σταύρο Τσάγκο. Συστήθηκε ομάδα εργασίας και προχώρησε στην πρώτη έκθεση.
Ο ομιλητής σημείωσε μάλιστα ότι χθες ήταν 19 χρόνια από την ιστορική διημερίδα που είχε διοργανώσει το ΤΕΕ Θράκης «Εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων στη Θράκη: προβληματισμοί και ερωτηματικά» με εκλεκτούς ομιλητές διεθνούς βεληνεκούς. Στην ιστορική αναδρομή, ο κ. Τριανταφυλλίδης μίλησε για την πτώχευση της TVX, τη συνέχιση των προσπαθειών από την EL DORADO για «συμπυκνώματα», για 1 γρ./τόνο. Ακολούθως παρουσίασε τον υδρολογικό κύκλο τονίζοντας ότι το βουνό γίνεται απόβλητο της διαδικασίας. «Στοχεύουν να κάνουν τη Θράκη απόβλητο του κυανίου» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως θα βγει ο χρυσός (διαλυτοποίηση χρυσού και πολλών άλλων μετάλλων).
Ι. Τέντες
«Μεγάλη ποσότητα τοξικών αποβλήτων θα αποτεθεί σε χώρο μεγάλης γεωλογικής αστάθειας»
Ο Ιωάννης Τέντες Καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Ιατρικής του ΔΠΘ παρουσίασε τις «Επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού στη δημόσια υγεία και την τοπική οικονομία», εξηγώντας τι σχεδιάζει η εταιρία για τη Θράκη. Στο Πέραμα προβλέπεται ανοιχτή εκσκαφή (EL DORADO- Χρυσωρυχεία) και στις Σάπες στην Οχιά υπόγεια (Ελληνικός Χρυσός) και στον Άγιο Δημήτριο Ανοιχτή. Περιγράφοντας αναλυτικά τη διαδικασία ο Καθηγητής έθεσε το αναπάντητο ερώτημα «πού θ’ αποθηκεύεται το άχρηστο νερό που περιέχει τοξικές ουσίες;»
Η εταιρία, είπε, θα χρησιμοποιεί δυο τόνους κυάνιο ημερησίως και παρουσίασε τη χημεία διαλυτοποίησης του νερού. Στη συνέχεια άνοιξε το θέμα της επιπόλαιης σύνταξης ΜΠΕ, όπου η εταιρία παρουσίαζε μελέτη με δεδομένα κλιματολογικά προηγουμένων ετών που έδιναν ανώτατη μέση θερμοκρασία για την περιοχή 24ο Κελσίου ενώ ήδη τις βραδινές ώρες έφτανε τους 30ο . Σε ερώτησή του μάλιστα επί του θέματος είχε λάβει την απάντηση (2012) «η κλιματική αλλαγή δεν είναι στατιστικά σημαντική». Ο κ. Τέντες μίλησε για τις συνέπειες και τα συμπτώματα της έκθεσης σε κυάνιο.
«Το κυάνιο θα καταστρέφεται στο νερό της επεξεργασίας, για το τέλμα όμως δεν μίλησε κανένας» σημείωσε. Τόνισε ότι «μεγάλη ποσότητα τοξικών αποβλήτων θα αποτεθεί σε χώρο μεγάλης γεωλογικής αστάθειας». Τα τοξικά απόβλητα, συνέχισε, θα έχουν δεσμευμένο κυάνιο το οποίο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και θ’ ακολουθεί τον κύκλο του νερού. Το νερό εξάλλου ως στοιχείο «κλειδί» εξήγησε στη συνέχεια ο Τόλης Παπαγεωργίου από την μεγάλη εμπειρία στη Χαλκιδική τι έχει υποστεί και ποιες είναι οι συνέπειες για τους κατοίκους.
Ο κ. Τέντες αναφέρθηκε σε ένα άλλο σημαντικό θέμα, τη σκόνη από τις ανατινάξεις λέγοντας «κανείς δεν αναφέρει το μοντέλο πρόβλεψης για τη σκόνη που θ’ ακολουθήσει τον Αέρα». Έθεσε μάλιστα το ερώτημα «μ’ αυτή τη σκόνη μπορούμε να μιλάμε για πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων στην περιοχή;»
Επ’ αυτού θύμισε κάποιες καλλιέργειες, όπως ο καπνός, τα κηπευτικά, το χορτάρι που βόσκουν τα ζώα, τα λουλούδια που βόσκουν τα μελίσσια κα. Ο ομιλητής δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί σ’ ένα μεγάλο κεφάλαιο της περιοχής, το Δάσος Μαύρης Πεύκης.
Τέλος, κάλεσε το κοινό να ζυγίσει μια ενδεχόμενη θέση από τα χρυσωρυχεία με τη δημόσια υγεία, το νερό, τον κίνδυνο κατάρρευσης φράγματος αλλά και τα επαγγέλματα που θα χαθούν, με βασικά αυτά του πρωτογενούς τομέα. Επιζωοτία, ξηρασία, ασθένειες, παράσιτα, κλιματική αλλαγή.
Δ. Σεργκελίδης
«Η μέθοδος ‘ακαριαίας τήξης’ θα οδηγούσε σε εξαφάνιση ενός βουνού»
Ο Δάνος Σεργκελίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κτηνιατρικής στο ΑΠΘ ήταν ο επόμενος ομιλητής που προσέγγισε το θέμα «Πόσο ‘χρυσή’ ευκαιρία είναι η εξόρυξη χρυσού για το μέλλον της Θράκης».
«Η εξόρυξη χρυσού αποτελεί μια βαριά ενεργοβόρα, υδροβόρα χημική βιομηχανία μεγάλης κλίμακας με απαιτήσεις δέσμευσης μεγάλων εκτάσεων γης». Ο ομιλητής προχώρησε σε σύνοψη των επιπτώσεων της εξόρυξης, σε περιβάλλον, υγεία (ανθρώπων και ζώων), οικονομία και κοινωνία. Μεταξύ άλλων, στο περιβάλλον: Σπατάλη και μόλυνση επιφανειακών και υπόγειων υδάτων (όξινη απορροή, βαρέα μέταλλα) και πλήθος συνεπειών από την όξινη βροχή και απορροή. Αναφέρθηκε στην υψηλή επικινδυνότητα των φραγμάτων των λιμνών για ατυχήματα με βαρύτατες συνέπειες, με αναφορές σε Μπάια Μάρε Ρουμανίας, Ντονιάνα Ισπανίας, Αϊτίκ Σουηδίας κλπ.
Για τους αέριους ρύπους, ανέφερε ότι λόγω της σκόνης αιωρούμενων σωματιδίων προκαλείται σειρά ασθενειών σε εργαζόμενους και περίοικους. Πρόσθεσε ότι με βάση όσα θα κληρονομήσουμε θα επηρεαστούν οι επόμενες γενιές και αναφέρθηκε σε περιστατικά ασθενειών εργαζομένων σε μεταλλεία.
•Νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (πνευμονία εμφύσημα-άσθμα-βρογχίτιδα-σιλίκωση-φυματίωση)
•Λύμφωμα (Non-Hodkin’s Lymhoma)
•Άνοσα νοσήματα (αρθρίτιδα)
•Ασθένειες του μυοκαρδίου
•Νεφρίτιδες
•Αύξηση κρουσμάτων καρκίνου εξ αιτίας του αρσενικού
•Προβλήματα του νευρικού συστήματος, ανάπτυξης μυϊκού συστήματος και αναπαραγωγής λόγω του μολύβδου Νοσήματα του Αναπνευστικού Συστήματος: •Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) •Πυριτίαση (Silicosis).
Στη συνέχεια, ο κ. Σεργκελίδης αναφέρθηκε σε ατυχήματα που προκλήθηκαν σε ορυχεία, τόσο στις γειτονικές μας Βουλγαρία και Τουρκία όσο και σε μακρινές όπως το Βιετνάμ. Επί παραδείγματι: Τον Ιούνιο του 2010 τοξικό ατύχημα στη Βουλγαρία στο συγκρότημα εξόρυξης και εμπλουτισμού χαλκού – χρυσού Assarel Medet με αποτέλεσμα τη μόλυνση του ποταμού Banska Luda Jana (εκβάλλει στον Έβρο). Επίσης, τον Ιούνιο του 2006: μετά από μεγάλη νεροποντή 1500 ασθενείς προσήλθαν στις υπηρεσίες υγείας για αναπνευστικά προβλήματα και υπερβολική κόπωση. Σύμφωνα με την Ιατρική Ομοσπονδία της Τουρκίας πρόκειται για δηλητηρίαση από κυάνιο, λόγω διαρροής κυανίου από το μεταλλείο χρυσού Kisladag. Το 2007 και 2008, ως αποτέλεσμα, γεννιούνται αρνάκια με δυσμορφίες.
Συνδέοντας μάλιστα την επικινδυνότητα με την περιοχή μας ανέφερε ότι στην Τουρκία ετοιμάζονται για 600 ορυχεία και στην Ελλάδα για 100. Ο κλοιός, όπως είπε, που περικλείει το Αιγαίο με παρόμοιες εξορύξεις που είναι τοξικές προκαλούν βαρύτατες καταστροφές στο περιβάλλον. Ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον πρόσθεσε ότι κοντά στο Τσανάκαλε αποψίλωσαν 30.000 δέντρα.
Στη συνέχεια, πέρασε σε επισημάνσεις για την επικινδυνότητα όχι μόνο του κυανίου αλλά και της διαφημιζόμενης «ακαριαίας τήξης» (Flash melting). Σημείωσε ότι «δεν μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη, και ιδιαίτερα σε πλούσια σε As εδάφη (προκαλεί ισχυρή μόλυνση), είναι οικονομικά ασύμφορη έναντι της χρήσης κυανίου στα εδάφη της περιοχής μας». Είπε χαρακτηριστικά ότι η χρήση της είναι δραματική καθώς θα οδηγούσε σε «εξαφάνιση ενός βουνού».
Τέλος, αναφέρθηκε στις κοινωνικές επιπτώσεις από την εξορυκτική δραστηριότητα ως προς τη συνοχή της, ιστορία γνωστή εξάλλου από τη Χαλκιδική. «Τουλάχιστον 18 τόνοι αποβλήτων χρειάζονται για 3 ουγγιές χρυσού 18 καρατίων». Κλείνοντας αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό ορίζεται ότι οι ερευνητικές εξορύξεις θα επιδοτούνται.
Τ. Παπαγεωργίου
«Σας περισσεύουν 10 εκ. κυβικά μέτρα νερού;»
Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα ο Τόλης Παπαγεωργίου πολιτικός μηχανικός από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων που συνεχίζει τον αγώνα με τους συντοπίτες του παίρνοντας θάρρος όπως είπε από τη Θράκη. Απαντώντας σε μια σειρά ζητημάτων ανέφερε αρχικά ότι τα νερά που απομένουν τα ξαναβάζουν στο έδαφος!
Επικεντρώνοντας στην ουσία των αγώνων των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Θράκης είπε ότι η EL DORADO είναι μια εταιρία που αγόρασε τα μεταλλεία το 2012 και τώρα «τρέμουν τα πόδια της». Ως προς τα οικονομικά οφέλη που ο Άδωνης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι θα έχει η χώρα εξήγησε ότι «τα μεταλλεία Κασσάνδρας που είναι τα μεγαλύτερα της χώρας αποφέρουν στη χώρα 800.000 ευρώ, από τα οποία το 20% παίρνει ο δήμος Αριστοτέλη». Εξάλλου, οι προηγούμενοι ομιλητές θύμισαν ότι δεν πληρώνει φόρο στην Ελλάδα.
Μίλησε ακολούθως για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της EL DORADO όπως και το ότι η άρνηση της Χαλκιδικής έχει γίνει γνωστή στα διεθνή χρηματιστήρια, γεγονός που επηρεάζει τις τιμές. Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια για έξωθεν μαρτυρία περί συναίνεσης της Θρακιώτικης κοινωνίας. Η Θράκη επομένως σχεδιάζεται να είναι ο Δούρειος Ίππος και για τη Χαλκιδική.
Στην ουσία γη και ύδωρ πληρώνει η Χαλκιδική για την εξόρυξη, ταυτόχρονα με χρήματα των κατοίκων για δικαστικά έξοδα κα. Επί παραδείγματι, στον δήμο Αριστοτέλη, ψήφισαν πρόσφατα την αγορά 4 φίλτρων νερού ύψους 3,5 εκ. ευρώ για 4 μεταλλοχώρια γιατί η εταιρία αντλεί 10 εκ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως τα οποία πετάει μολυσμένα στη θάλασσα. «Σας περισσεύουν 10 εκ. κυβικά μέτρα νερού;» απηύθυνε στους Θρακιώτες. Επίσης, η εξόρυξη ήταν στα 316 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και προχωράει στα 680. «Προστέθηκαν 12 εκ. τοξικά απόβλητα στον τόπο μας. Ο κόσμος μας πλήρωσε 850.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι αθωώθηκαν μεν αλλά είναι οι μεγαλύτεροι καταθέτες σε τράπεζα DNA.
Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση της Διανομαρχιακής Επιτροπής Έβρου – Ροδόπης κατά των Χρυσωρυχείων με τους: Δήμος Μαρώνειας – Σαπών, Δήμος Κομοτηνής, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, ΕΛΜΕ Ν. Ροδόπης.
Περί φορολογίας
Σύμφωνα με τον Δάνο Σεργκελίδη έρευνα της ολλανδικής ΜΚΟ SOMO αποδεικνύει πως: H καναδική Eldorado, έχει φτιάξει ένα τούνελ με το οποίο τα κέρδη «εξορύσσονται» προς εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους. Η θυγατρική της Eldorado Gold, Eldorado Gold (Greece) BV, είναι η ενδιάμεση εταιρεία (με έδρα στην Ολλανδία) που μέσω της ελληνικής εταιρείας Ελληνικός Χρυσός κατέχει τα ορυχεία χρυσού και χαλκού στην Ελλάδα. Μέσω αυτής της εταιρείας, διοχετεύεται εισόδημα σε φορολογικούς παραδείσους για να μην φορολογηθεί ούτε στην Ελλάδα (όπου λαμβάνει χώρα η εξόρυξη) ούτε στον Καναδά, όπου η μητρική Eldorado Gold έχει την έδρα της. Η έκθεση της SOMO αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλες ολλανδικές θυγατρικές που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Eldorado Gold στην Ελλάδα. Υπάρχουν 9 τέτοιες εταιρείες με συνολικά κεφάλαια ύψους 1,85 δισ., με βάση τα ετήσια στοιχεία για το 2013.
Πηγή: diavlos924.gr