Εκδήλωση ΠΕΕΒ: Πραγματοποιήθηκε και φέτος με επιτυχία ο θεσμός των «Μεσογειακών Δρόμων Βαμβακιού»

Το εμβληματικό προϊόν αναζητά τις προοπτικές του

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, η ετήσια εκδήλωση «Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού», η οποία διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά από την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ). Συνολικά, συμμετείχαν 300 εκπρόσωποι της αλυσίδας βάμβακος, παραγωγοί, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί, έμποροι εκκοκκισμένου βαμβακιού και μεταφορείς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από αριστερά, ο πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ, Αντώνης Σιάρκος, με τον υφυπουργό, Διονύση Σταμενίτη.

Αρχικά, η ΠΕΕΕΒ τίμησε τον συνεργάτη-σύμβουλό της, Παναγιώτη Κεμπέση σε «αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς και των υπηρεσιών του προς την Ένωση Εκκοκκιστών, τον κλάδο εκκόκκισης και εν γένει την ανάπτυξη της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας». Το ΥΠΑΑΤ εκπροσώπησε ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ ελήφθη μέριμνα για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας, μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων που αφορούν και τους δύο Πυλώνες, των Άμεσων Ενισχύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Βάμβακος της VITERRA (σ.σ. διεθνής εμπορικός οίκος), Mr. Colin Iles, ήταν ο κεντρικός ομιλητής. Ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το 2021 και το 2022 αγοράστηκε πολύ βαμβάκι και πολλά κλωστήρια βρέθηκαν με περισσότερο προϊόν από ό,τι χρειαζόταν. «Ακυρώθηκαν παραγγελίες και αυτό προκάλεσε “καταιγίδα”», είπε χαρακτηριστικά. Αναλύοντας τα όσα συμβαίνουν στην αγορά, μίλησε για παγκόσμια αστάθεια και στάθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κλιματική αλλαγή, η οποία «πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν γίνονται προβλέψεις για την αγορά».

Ο επικεφαλής του Τμήματος Βάμβακος της VITERRA, Colin Iles.

Αίγυπτος

Στο πρώτο πάνελ, σχετικά με τις «Τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα του βάμβακος στις χώρες της Μεσογείου», με ομιλητές από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ισπανία, έγινε αναφορά στις επενδύσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης σε κλωστήρια και στην πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει σημαντικές ποσότητες του βαμβακιού της χώρας, θέτοντας ως στόχο τους 100.000 τόνους παραγωγής. Σημειώθηκε ότι, τον ερχόμενο Μάρτιο, ξεκινά τη λειτουργία του νέο κλωστήριο, που θα απορροφά το 50% της εγχώριας παραγωγής.

Στην Αίγυπτο ζητούν βαμβάκι ο ιδιωτικός, αλλά και ο δημόσιος τομέας. Τα κλωστήρια του στρατού είναι σε λειτουργία, υπό τη διεύθυνση συριακών εταιρειών που επιλέγουν τι είδους βαμβάκι θα παράγουν. Παράλληλα με την εγχώρια παραγωγή, θα χρειαστεί εισαγωγή 50.000 τόνων.

Τουρκία

Η Τουρκία, που αποτελεί τον Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού, αναμένεται να πέσει από τους 1 εκατ. τόνους της περσινής παραγωγής στους 750.000, λόγω καιρικών συνθηκών. Ο αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Σμύρνης, Bulent Ucak, έδωσε στατιστικά στοιχεία για το βαμβάκι, αναφερόμενος σε ποιοτικές αναλύσεις που έγιναν.

Ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του Alper Deniz, διευθυντή αγορών και εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας BOSSA, ο οποίος ανέφερε ότι η φετινή κατανάλωση θα ανέλθει στους 1,6 εκατ. τόνους, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ανάγκες της επόμενης χρονιάς, καθότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός πολέμου. «Υποθέτουμε ότι θα παραμείνει σταθερή, γιατί μετά τον σεισμό στην Τουρκία έγιναν νέες επενδύσεις».

Σε εκείνο το σημείο, ο κλωστοϋφαντουργός Ertugrul Tanriverd παρουσίασε φωτογραφίες από την περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού και φιλοξενούσε το 70% των κλωστηρίων, μαζί με εικόνες από το ισοπεδωμένο δικό του κλωστήριο.

Όπως ειπώθηκε, η ζήτηση μειώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Τουρκία δεν θέλει κανείς τον εμπορικό κίνδυνο. «Παλεύουμε με τον πληθωρισμό, με την υπεροχή του δολαρίου. Την ίδια στιγμή, είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές. Εάν δεν αρχίσουν να ζητούν βαμβάκι οι Ευρωπαίοι, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί», επισημάνθηκε. Η τουρκική κλωστοϋφαντουργία δείχνει να ξεπερνά τις επιπτώσεις των σεισμών, όχι όμως και εκείνες των οικονομικών συνθηκών και των προβλημάτων ρευστότητας που επικρατούν.

Better cotton

Στο δεύτερο πάνελ, η Paula Lum Young Bautil, διευθύντρια εφοδιαστικής αλυσίδας στον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Better Cotton Initiative (BCI) –ή εν συντομία Better Cotton–, που εργάζεται για τη βελτίωση της ποιότητας και της βιωσιμότητας του παραγόμενου βάμβακος, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αριθμεί πλέον 14 έτη ζωής. «Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε όλους τους αγρότες του κόσμου», τόνισε η ίδια, κάνοντας λόγο για ολιστικά πρότυπα και στρατηγικές κινήσεις που δημιούργησαν αυξημένη ζήτηση για «better cotton». Το 2022, η πρωτοβουλία είχε 13.000 προμηθευτές.

Στην Τουρκία, το better cotton αντιπροσωπεύει το 20% του βαμβακιού, ενώ σταδιακά αυξάνονται και οι ποσότητες ελληνικού βαμβακιού, το οποίο εξάγεται. Στην Ισπανία, ξεκίνησαν πιλοτικά εφαρμογή σε μεγάλο μέρος της παραγωγής. Το μήνυμα του ανώτατου στελέχους του BCI είναι πως το better cotton αποτελεί την απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Συνοψίζοντας τα παραπάνω, ο έμπορος Κωνσταντίνος Δημητρίου είπε πως «το βαμβάκι βρίσκει θέση στην παγκόσμια αγορά μέσω της βιωσιμότητας».

Συμπεράσματα

Ο πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ, Αντώνης Σιάρκος, με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, συνόψισε στην «ΥΧ» ότι η πολύ μεγάλη συμμετοχή από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποδεικνύει το ουσιαστικό ενδιαφέρον. «Το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι, στην παρούσα φάση, όλοι ανησυχούν για τον αργό ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται οι δουλειές. Επικρατεί προβληματισμός για την κατανάλωση στις χώρες που αναπτύσσεται η κλωστοϋφαντουργία, σε σύνδεση με τις βιομηχανικές παραγγελίες. Για την παραγωγή, ειπώθηκε ότι δεν έχουμε να διαχειριστούμε τεράστιες ποσότητες και τα δεδομένα είναι γνωστά τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Ημισφαίριο. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι συμβαίνει με την κατανάλωση, που δείχνει να μας ταλαιπωρεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα», ανέφερε.