Φίλαιος: Ως τις 8 Απριλίου οι αιτήσεις συμμετοχής για τον φετινό διαγωνισμό KOTINOS 01/01

filaios-os-tis-8-apriliou-oi-aitiseis-symmetochis-gia-ton-fetino-diagonismo-kotinos-253808

Η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, το επιστημονικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που υπηρετεί με συνέπεια επί 24 χρόνια τον ελαιοκομικό τομέα, προσκαλεί τις επιχειρήσεις ελαιολάδου και τους ελαιοπαραγωγούς, να συμμετάσχουν στον πλέον αξιόπιστο για την χώρα μας διεθνή 7ο Διαγωνισμό Ποιότητας «KOTINOS 2022» για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, δίνοντας την ευκαιρία στα προϊόντα τους να κατακτήσουν μια θέση μεταξύ των κορυφαίων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων της τρέχουσας εσοδείας 2021/22.

Οι επιχειρηματίες και οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη Γραμματεία της ΦΙΛΑΙΟΣ στο email [email protected] και να αποστείλουν τα ελαιόλαδα στη διεύθυνση Ξενοφώντος 15α, Αθήνα, 10557, έως την 8η Απριλίου 2022.

Η διαδικασία τελικής αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στις 15 & 16 Απριλίου 2022, και έχουν την ευκαιρία να αξιολογηθούν στο Διαγωνισμό πέραν των επωνύμων – τυποποιημένων ελαιολάδων και τα ελαιόλαδα που διακινούν οι παραγωγοί προς τα επίσημα κανάλια εμπορίας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητάς τους.

Οι συμμετοχές εντάσσονται σε μια από τις δύο Ομάδες:

Ομάδα Α’.

 • Επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελαιολάδου κάθε μορφής
 • Συνεταιριστικές Οργανώσεις
 • Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες διαθέτουν στην αγορά επώνυμο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Ομάδα Β’.

 • Ελαιοπαραγωγοί

Οι κατηγορίες εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που θα βραβευθούν στο Διαγωνισμό, τόσο για την ομάδα Α’ όσο και για την Ομάδα Β’, είναι οι ακόλουθες:

  1. Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα ΠΟΠ-ΠΓΕ
  2. Βιολογικά Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα
  3. Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας

Για κάθε μία από τις ανωτέρω τρεις κατηγορίες ελαιολάδων θα απονεμηθούν, ανάλογα με τη διάμεση τιμή της έντασης του φρουτώδους – ισχυρή, μεσαία, απαλή – βραβεία ως εξής:

 1. i) ΧΡΥΣΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2022
  ii) ΑΡΓΥΡΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2022,
  iii) ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2022,
  iv) Έπαινος 2022 (σε όσα ελαιόλαδα συγκεντρώσουν βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη του 70 στην κλίμακα του 100, στην κατηγορία την οποία ανήκουν).

Ο Διαγωνισμός «KOTINOS» διακρίνεται για:

 • τις διαδικασίες και τα κριτήρια που τηρούνται, σύμφωνα με τον πλέον καταξιωμένο διεθνώς Διαγωνισμό MARIO SOLINAS που διεξάγει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας,
 • την αξιολόγηση των συμμετοχών σε δύο επίπεδα,
 • σε πρώτο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετοχών με βάση την ένταση του φρουτώδους και την ταξινόμηση σε μια από τις τρεις κατηγορίες – ισχυρή, μεσαία και απαλή – από την Ομάδα Δοκιμαστών του διαπιστευμένου από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένου από το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο (ΔΣΕ) Οργανοληπτικού Εργαστηρίου του ΣΕΒΙΤΕΛ.
 • σε δεύτερο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετοχών από Ομάδα διεθνώς καταξιωμένων Δοκιμαστών για την ανάδειξη των νικητών για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες βραβείων.

Η απονομή των βραβείων στους νικητές θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στην ποιότητα του ελαιολάδου, την οποία θα διοργανώσει η «ΦΙΛΑΙΟΣ» σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Για τις λεπτομέρειες της συμμετοχής στο Διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΦΙΛΑΙΟΣ, www.filaios.org

Λήξη προθεσμίας αποστολής αιτήσεων: 8 Απριλίου 2022
Early bird: 13 Μαρτίου 2022

 

Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την Aιγίδα: ΥΠΑΑΤ, ΕΔΟΕ, ΣΕΒΙΤΕΛ

Χορηγός επικοινωνίας: ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ & Ypaithros.gr