Καλαμάτα: Ημερίδα με θέμα “Διασφαλίζοντας την άριστη ποιότητα στο ελαιόλαδο μας” στις 21/10 01/01

kalamata-imerida-me-thema-diasfalizontas-tin-aristi-poiotita-sto-elaiolado-mas-stis-21-10-297841

Ημερίδα με θέμα: «Διασφαλίζοντας την άριστη ποιότητα στο ελαιόλαδο μας» συνδιοργανώνουν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου – ΕΔΟΕ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ και η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Μεσσηνία το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 από τις 12:45 έως τις 15:30 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (Αριστομένους 33).

Ελεύθερη Προσέλευση

Για πληροφορίες καλέστε στο 2103238856

Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση και το πρόγραμμα της ημερίδας:

«Η ποιότητα του ελαιολάδου και η διαρκής ανάγκη λήψης μέτρων διασφάλισής της, είναι βασικά στοιχεία που αποτελούν προτεραιότητες όλων όσων ασχολούμαστε με αυτό το εθνικό μας προϊόν.

Τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι ελαιουργοί και τυποποιητές, επιδιώκουν διαρκώς την τήρηση όλων των ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία και κοπιάζουν προκειμένου αυτό να βρει την αντίστοιχη αποδοχή και ανταμοιβή από τον καταναλωτή.

Ωστόσο, στις πρόσφατες αλλαγές της Ευρωπαϊκής  νομοθεσίας προστίθενται ή και αυστηροποιούνται νέοι βασικοί δείκτες ποιότητας, σχετιζόμενοι με επιμολυντές – υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων ΜΟΑΗ κλπ.

Οι αλλαγές αυτές απαιτούν την αυξημένη προσοχή όλων μας και κυρίως των ελαιοπαραγωγών, προκειμένου να κατατάσσεται το παραγόμενο ελαιόλαδο στα εμπορεύσιμα ως βρώσιμα έλαια και να μην αποκλειστεί.  Οι επιμολυντές αυτοί βρίσκουν τον δρόμο προς την ελιά και το λάδι κυρίως από υπολείμματα λιπαντικών κατά την διαδικασία συγκομιδής και κλαδέματος στα λιοστάσια.

Για το λόγο αυτό, είναι  επιβεβλημένο να υπάρξει επίσημη και πλήρης ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στην ελαιοπαραγωγική διαδικασία, για τις πηγές προέλευσης αυτών των επιμολυντών, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα, τα ελαιόλαδα να γίνουν μη εμπορεύσιμα».

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα