Νάουσα: Ξεκινάει στις 30 Αυγούστου το 3o Φεστιβάλ Τρύγου 01/01

naousa-xekinaei-stis-30-avgoustou-to-3o-festival-trygou-299654

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα το 3ο Φεστιβάλ Τρύγου που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Νάουσας μαζί με τον Σύνδεσμο Αμπελουργών – Οινοποιών Νάουσας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Πρόκειται για ένα πενθήμερο «μωσαϊκό» δράσεων για τον τρύγο και το κρασί, μια ανοιχτή  πρόσκληση στους επισκέπτες,  να μυηθούν στην οινική, πολιτιστική και ιστορική παράδοση της Νάουσας, ακολουθώντας μία σειρά εκδηλώσεων από τις  30 Αυγούστου έως και 3 Σεπτεμβρίου.

Το Φεστιβάλ Τρύγου εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό ανάδειξης του Οινοτουρισμού του Δήμου Νάουσας, ο οποίος πρόσφατα συγκρότησε την Επιτροπή Οινοτουρισμού.  Στόχος είναι η ετήσια καθιέρωση του φεστιβάλ και συγκεκριμένα κάθε φθινόπωρο, ως σημείο συνάντησης των οινόφιλων της χώρας, η περαιτέρω ανάδειξη της μεγάλης οινικής παράδοσης της Νάουσας, η ενίσχυση του οινοτουρισμού κ.ά.

«Η ανάδειξη του οινοτουρισμού και της οινικής παράδοσης της περιοχής μας είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες μας. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκινήσαμε το Φεστιβάλ Τρύγου μια σημαντική προσπάθεια σε συνεργασία, με τους οινοποιούς μας, με πρωτότυπες δράσεις με επίκεντρο το ξινόμαυρο κρασί, όπως αυτή της βύθισης 500 φιαλών κρασιού στο ιστορικό ποτάμι της Αράπιτσας,  με σκοπό  την παλαίωσή τους. Στη φετινή διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου,  μεταξύ των ποικίλων εκδηλώσεων, θα γίνει από τους οινοποιούς μας και η πρώτη γευστική δοκιμή κρασιών που βυθίστηκαν στο ποτάμι μας, πριν δύο χρόνια, για να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος.

Εντείνουμε τις ενέργειες μας με θεσμικό και ολιστικό τρόπο, ώστε  να διοργανώνονται όλο το χρόνο δράσεις, με επίκεντρο τη Νάουσα και τα υψηλής ποιότητας κρασιά που παράγoνται στον τόπο μας. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε  συγκροτήσαμε πρόσφατα  την Επιτροπή Οινοτουρισμού, ενώ παράλληλα προχωράμε τις  διαδικασίες για να δημιουργηθεί Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στον τομέα της Οινολογίας και του Οινοτουρισμού στην πόλη μας, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος» επισημαίνει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας

Πλούσιες εκδηλώσεις με επίκεντρο το ξινόμαυρο κρασί

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ η Νάουσα αναδεικνύεται και προβάλλεται ως ένας μοναδικός οινικός προορισμός, όπου ο ταξιδιώτης θα έχει την δυνατότητα ν’ ανακαλύψει τα μυστικά του ξινόμαυρου και τον εντυπωσιακό αμπελώνα της και να επισκεφτεί τα ιστορικά της μνημεία, τις παραδοσιακές γειτονιές της, να ακούσει τους πρωτοπόρους του κρασιού να μιλούν για το ταξίδι τους και να αφεθεί στις μουσικές του τόπου και του κόσμου μαζί με τη γευσιγνωσία του μοναδικού και παγκόσμια αναγνωρισμένου ξινόμαυρου.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν ενεργά οι παραγωγικοί και ερασιτεχνικοί σύλλογοι του Δήμου Νάουσας: εστιάτορες, ξενοδόχοι, ζαχαροπλάστες, πολιτιστικοί σύλλογοι, οινόφιλοι, εθελοντές, μουσικοί, καφέ- μπαρ κ.ά.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 3ου Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας

Κύριες Δράσεις – Εκδηλώσεις:

Τετάρτη, 30/08

1.Τελετή Έναρξης, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Ώρα έναρξης: 20:00, Είσοδος ελεύθερη

Ανοικτή συζήτηση με θέμα «Μνήμες και Προοπτικές»

Ομιλητές:  Ιωάννης Μπουτάρης, Γιώργος Τσάνταλης, Νικόλας Καρανικόλας, Δήμαρχος Η.Π. Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Αμπελουργών – Οινοποιών Νάουσας, Στέλλα Αραμπατζή, Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Δήμου Η.Π. Νάουσας

Παρουσίαση: Θωμαή Μαγγανάρη, Πρόεδρος Επιτροπής Οινοτουρισμού Νάουσας

 1. Μουσική Συναυλία «Με το Τραγούδι με το Κρασί»: τραγούδια διαχρονικά και αγαπημένα με κοινό σημείο αναφοράς τους το κρασί, ενώνονται σε ένα ποιοτικό πρόγραμμα που στόχο έχει να μπει στην καρδιά και τα χείλη των ακροατών. Καλλιτεχνική επιμέλεια – επιμέλεια ορχήστρας: Αποστόλης Ζαφειρίου. Ερμηνεία: Μαίρη Δούτση. Συμμετέχει ορχήστρα μουσικών της Νάουσας: Βιργινία Καραφούσια, Τρύφωνας Μπάϊτσης, Βαγγέλης Ψαθάς, Πάρις Τσενεκλίδης, Πασχάλης Ιγνατιάδης

Πέμπτη,31/08

-Μουσική αφήγηση για παιδιά: “Σταφύλι το σταφύλι”, Υπαίθριος χώρος Αγίας Παρασκευής – Ώρα: 18.30, Είσοδος Ελεύθερη

Ένα παραμύθι για τον κύκλο παραγωγής του κρασιού και τον κύκλο ζωής του σταφυλιού. Επιμέλεια-παρουσίαση: Δήμητρα Μητρέντση, Συνοδεύει: Roger Rovento.

Ζαχαροπλάστες της πόλης προσφέρουν γλυκίσματα τους βασισμένα στο μούστο και το ξινόμαυρο

Προβολή Ταινίας “Αρκαδία 1900. Η Καμπανία της Ανατολής”. Ταινία- συμβολή στην ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού κρασιού.

Αίθουσα Βέτλανς, Ώρα: 21:00, Είσοδος Ελεύθερη

Παρασκευή, 1/09

-Θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση “Ο Καραγκιόζης στη γιορτή του κρασιού”, Πλατεία Αλωνίων. Παράσταση Καραγκιόζη με θέμα το κρασί συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής

Ώρα: 20:30 – Είσοδος Ελεύθερη

-Προβολή Ταινίας “Αρκαδία 1900. Η Καμπανία της Ανατολής”, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας Ταινία- συμβολή στην ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού κρασιού.

Ώρα: 21:00 – Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο, 2/09

-«Το Ξινόμαυρο ωριμάζει στην αγκαλιά του ποταμού μας», ανέλκυση φιαλών ξινόμαυρου κρασιού και η πρώτη γευστική δοκιμή από τους οινοποιούς δύο χρόνια μετά τη βύθιση των κρασιών στο ποτάμι της Αράπιτσας, συνοδεία παραδοσιακού μουσικού σχήματος – Βαγγέλης Α. Ψαθάς – ζουρνάς, Σταύρος Μ. Παζαρέντζης – νταούλι.

Ώρα: 10:00, Είσοδος Δωρεάν

Διαγωνισμός παραδοσιακής πίτας με βράβευση των 3 πρώτων νικητών

Ώρα 12:00 Πλακόστρωτο Πάρκου Νάουσας Είσοδος Ελεύθερη

-Wine Street Food: Ο Σεφ Β. Καλλίδης μαγειρεύει μαζί με τους εστιάτορες της Νάουσας και αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία.

Πάρκο Νάουσας, Ώρα: 12:30 Είσοδος Ελεύθερη

– Ξενάγηση στη Σχολή Αριστοτέλους  – «Ταξίδι στην Ιστορία και τον κόσμο του Κρασιού»

Ώρα: 18:30 Είσοδος Ελεύθερη

-Θα ακολουθήσει στον αύλειο χώρο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους, μουσική συναυλία:  Η Νατάσα Παυλίδου με το κουιντέτο της θα ντύσουν εκδήλωση μουσικά, με μελωδίες που έχουμε όλοι αγαπήσει. Τραγούδια από την τζαζ των 30s μέχρι και το σήμερα, πάντα με την χαρακτηριστική αισθητική του σχήματος. Ένα οδοιπορικό στις εποχές της Billie Holiday, του Frank Sinatra που θα οδηγήσει σε swing διασκευές σύγχρονων ελληνικών και ξένων κομματιών. Από την παρουσίαση τους δεν θα λείψει το soul στοιχείο, με διαχρονικές επιτυχίες από την εν λόγω σκηνή.

Φωνή: Νατάσα Παυλίδου, Σαξόφωνο: Σοφία Μωυσιάδου, Πλήκτρα: Τάσος Κορκόβελος, Μπάσο: Δημήτρης Χριστώνης, Τύμπανα: Νίκος Βαργιαμίδης

Κυριακή, 3/09

-Αναπαράσταση Τρύγου, Οινοποιείο Κόκκινου

Είσοδος Ελεύθερη Ώρα: 12.00

Αναπαράσταση του παραδοσιακού τρύγου από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας με τη συμμετοχή της χορωδίας του Συλλόγου.

Σερβίρισμα κρασιού και παραδοσιακών εδεσμάτων

-Fine Dining, Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μαγειρεύει πιάτα υψηλής γαστρονομίας και ο Ναουσαίος σομελιέ Νικόλας Τζαβέλλας συνδυάζει μαζί τους τα εξαιρετικά κρασιά του αμπελώνα.

Ώρα: 19:00 – Είσοδος μόνο με εισιτήριο (προπώληση)

-Προβολή Ντοκυμαντέρ “Portrait of a Land (Πορτραίτο ενός Τόπου)”- Θερινό Δημοτικό Θέατρο

Ώρα: 20:00 -Είσοδος Ελεύθερη

 • Η ταινία Portrait of a Land παρουσιάζει, μέσα από 20 οινοποιεία, την οινοπαραγωγική κοινότητα της περιοχής σε 40 στατικά μονόλεπτα πλάνα. Μέσω της εικόνας και του ήχου, σκοπός της ταινίας είναι να κάνει τον θεατή να παρατηρήσει, να ακούσει και να βιώσει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου.

Την ταινία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Αντώνης Καραμπατάκης

-Μουσική Συναυλία κλεισίματος του Φεστιβάλ Τρύγου, Δημοτικό Πάρκο Νάουσας

Ώρα: 21:30, Είσοδος Ελεύθερη

Μουσική συναυλία της μπάντας “Swing Tales” που κορυφώνει τις εκδηλώσεις και προσκαλεί για χορό και ξεφάντωμα. Στέργιος Κόιας στα τύμπανα, Αγαμέμνων Μαρδάς στο κοντραμπάσο, Νίκος Τάρας στα πλήκτρα, Δημήτρης Τσέλιος στο σαξόφωνο και Ελευθερία Μπαργιώτα στα φωνητικά.  Χορευτές: Μάγδα Νένου Ολίνα Τοψιώτη, Γιώργος Πλιάκης και ο Θοδωρής Μποζίνης.

Παράλληλες δράσεις – εκδηλώσεις:

 1. Ειδικά μενού με ξινόμαυρο στα εστιατόρια της πόλης
 2. Ειδικά γλυκίσματα με μούστο και ξινόμαυρο στα ζαχαροπλαστεία της πόλης
 3. Ειδικές τιμές – πακέτα σε ξενοδοχεία της πόλης
 4. Ειδικές τιμές και εκδηλώσεις σε Οινοποιεία της πόλης

Επισκέψιμα Οινοποιεία και δράσεις

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Τρύγου τα συμμετέχοντα οινοποιεία θα δέχονται επισκέψεις και θα κάνουν δράσεις, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

 • Οινοποιείο Αργατία

Σάββατο 2/9 έως Κυριακή 3/9, ώρες 11.00 – 16.00

 • Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Τετάρτη 30/8 έως Κυριακή 3/9, ώρες 11.00 – 18.00

Κάθε μέρα κάθετη δοκιμή Ξινόμαυρου 4 εσοδειών (με κράτηση).

 • Οινοποιείο Δαλαμάρα

Τετάρτη 30/8 έως Σάββατο 2/9, ώρες 11.00 – 14.00

Παρασκευή 1/09 Παλαιά Πόλη: Masterclass με τον Κωστή Δαλαμάρα ¨Μια εισαγωγή στον πολυδύναμο χαρακτήρα του ξινόμαυρου” (με κράτηση).

 • Κτήμα Κελεσίδη

Τετάρτη 30/8 έως Κυριακή 3/9, ώρες 10.00 – 15.00 (κατόπιν τηλ. κράτησης)

 • Οινοποιείο Κόκκινος

Τετάρτη 30/8 έως Κυριακή 3/9, ώρες 09.00 – 16.00

 • Κτήμα Φουντή

Τετάρτη 30/8 έως Παρασκευή 1/9, ώρες 09:00 – 15:00 Σάββατο 2/9 έως Κυριακή 3/9, ώρες 12:00 – 17:00

 • Κτήμα Χρυσοχόου

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 23320 45080

 • Kappa Winery

Τετάρτη 30.08. έως Σάββατο 02.09, ώρες 11:00-15:00

Κυριακή 3/09, 11:00 – 17:00 γευσιγνωσία των Premium κρασιών, μουσική

 • Συνεταιρισμός Vaeni

Τετάρτη 30/8 έως Παρασκευή 1/9, ώρες 08:00 – 15:00

Χρήσιμες  πληροφορίες

* Σε όλες τις εκδηλώσεις, οινοποιοί της πόλης θα σερβίρουν εμφιαλωμένο κρασί με συνοδευτικά εδέσματα τοπικών παραγωγών έναντι χρηματικού αντιτίμου, εκτός της Τελετής Έναρξης (30/8) κατά τη διάρκεια της οποίας θα προσφέρεται κρασί δωρεάν.

* Την Παρασκευή 1/09,  ώρα 17:00 – 20:00 και Σάββατο 2/09, ώρα 10:00 – 13:00 θα υπάρχει σημείο πληροφόρησης  (info point) μπροστά στην πύλη του Δημοτικού Πάρκου Νάουσας

*Για τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό Πίτας είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (Πηγή Μάντζιου – Δεληχρήστου τηλ. 6975551011)

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις:

Θωμαή Μαγγανάρη 6948409474

Στέλλα Αραμπατζή 6948948011