ΣΕΔΗΚ: Διαγωνισμός ποιότητας ελαιολάδου Ελαιοτριβείων για την τρέχουσα ελαιοκομική χρονιά 01/01

sedik-diagonismos-poiotitas-elaioladou-elaiotriveion-gia-tin-trechousa-elaiokomiki-chronia-276949

Με στόχο να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το ποιοτικό επίπεδο της φετινής ελαιοπαραγωγής από τα Συνεταιρικά και Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία, ο ΣΕΔΗΚ πρόκειται να οργανώσει διαγωνισμό ποιότητας και για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2022/23.

Στον διαγωνισμό αυτό, που θα οργανωθεί από τον ΣΕΔΗΚ, έχουν προσκληθεί να  συνεργαστούν η Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ, Πανεπιστήμια, το Ινστιτούτου Ελιάς και άλλοι ελαιουργικοί φορείς της Κρήτης. 

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν  δωρεάν, τα Συνεταιρικά και ιδιωτικά Ελαιοτριβεία των Δήμων Μελών του ΣΕΔΗΚ καθώς και ελαιοτριβεία άλλων Δήμων και περιοχών που συνεργάζονται στενά με αυτόν. Ήδη έχουν σταλεί σχετικές ενημερώσεις σε όσα ελαιοτριβεία διαθέτουν e-mail και η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής που λήγει στις 15 Δεκεμβριου γινεται στο e-mail  [email protected]  η στο τηλέφωνο 28210 50800 εργασιμες 09.00-14.30

Στόχος και διαδικασία και διαγωνισμού

Βασικός στόχος του διαγωνισμού αυτού θα είναι να επιβραβευτεί η ποιότητα ελαιολάδου των  παραγωγών και ελαιοτριβείων που   ακολουθούν ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια, τη φυτοπροστασία (με ιδιαίτερη έμφαση στην δακοκτονία), την συγκομιδή και την έκθλιψη και αποθήκευση του ελαιοκάρπου.

Με το διαγωνισμό θα βραβευτούν μεγάλες ομοιόμορφες παρτίδες ελαιολάδου ανω των 20 τόνων, που βρίσκονται σε δεξαμενές ελαιοτριβείων οι οποίες τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αποφυγή ποιοτικών αλλοιώσεων.

Σημαντικη ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού αυτου η οποια αυξανει το κυρος και την αξιοπιστία του, είναι ότι τα δείγματα που θα εξεταστουν δεν θα σταλουν από τους διαγωνιζομενους,  αλλα για λογους διασφαλισης της ταυτοτητας δειγματος   και ελαιολαδου προελευσης,   θα ληφθούν από επιτροπές που θα συγκροτηθούν κατά Δήμο οι οποιες και θα τα αποστειλουν στον ΣΕΔΗΚ.

Τα δείγματα  θα εξεταστούν με λεπτομερή χημική ανάλυση και οργανοληπτική αξιολόγηση σε πιστοποιημένα εργαστήρια, στα οποία θα παραδοθούν με ειδικούς κωδικούς, χωρίς ονόματα. Παραλληλα θα εξεταστεί  και η ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων κάθε συμμετέχοντα θα σταλούν μόνο σε αυτόν αποκλειστικά.

Βασικά, στους διαγωνισμούς αυτούς θα ακολουθηθούν οι κανόνες που εφαρμόζονται στον γνωστό παγκόσμιο διαγωνισμό «Mario Solinas» του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου μετά από κάποιες προσαρμογές τους, ώστε να απλοποιηθούν και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις τοπικές συνθήκες.

Αξιολόγηση, βραβεία,  απονομή

Η αξιολόγηση των διαγωνιζόμενων θα γίνει από επιτροπές ειδικών στις οποιες θα μετέχουν πανεπιστημιακοί και ερευνητές με ανάλογες των θεμάτων σπουδές και εμπειρίες,οι οποίοι θα βαθμολογήσουν τους διαγωνιζόμενους με βάση ειδικά κριτήρια για κάθε διαγωνισμό. Τα ονόματα των μελών των επιτροπών δεν θα ανακοινωθούν πριν από την απονομή των διακρίσεων.

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν θα είναι καλαίσθητες πλακέτες με την ΧΡΥΣΗ, ΑΡΓΥΡΗ και ΧΑΛΚΙΝΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ και ΈΠΑΙΝΟΙ σε χαρτί τύπου πάπυρος που θα αντιστοιχούν σε ανάλογες βαθμολογικές βαθμίδες.

Τα βραβεία σε κάθε βαθμίδα μπορεί να είναι περισσότερα του ενός ή και κανένα,  θα  απονεμηθουν σε ειδικές εκδηλώσεις και θα λάβουν ευρεία δημοσιότητα.

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους βραβευθέντες για εμπορική προβολή της συγκεκριμένης παρτίδας του ελαιολάδου που βραβεύτηκε.