Έκλεισε η συμφωνία με τους Ιάπωνες για το σκόρδο Πλατυκάμπου

Έκλεισε η συμφωνία με τους Ιάπωνες για το σκόρδο Πλατυκάμπου

Χαμόγελα στους παραγωγούς σκόρδου στον Πλατύκαμπο και στους ανθρώπους του Συνεταιρισμού σκόρπισε η χθεσινή ανακοίνωση του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα για την απόφαση της Ιαπωνικής εταιρείας «Wakunaga» να προμηθευθεί μεγάλες ποσότητες από την περιοχή.

Εξέλιξη, που όπως είναι λογικό ανοίγει νέους ορίζοντες για το προϊόν και τον Πλατύκαμπο που έχει συνδέσει το όνομα του με το σκόρδο και δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση της καλλιέργειας του, αλλά και προοπτικές τυποποίησης του για προστιθέμενη αξία.  

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που θα δώσουν ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας, ο οποίος μεσολάβησε για την εμπλοκή των Ιαπώνων και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γ. Κουκούτσης. Οι παραπάνω θα μιλήσουν για την θετική αυτή εξέλιξη, αλλά και στον οδικό χάρτη που θα δημιουργηθεί μεταξύ όλων των φορέων, ώστε η εμπορική συμφωνία που θα ακολουθήσει να έχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τους παραγωγούς.

Υπενθυμίζεται ότι αρχές Φεβρουαρίου βρέθηκαν στα μέρη μας Ιάπωνες από την μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο, την Wakunaga, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παραγωγή του σκόρδου στον Πλατύκαμπο Λάρισας και στη Βύσσα Έβρου.

Το ενδιαφέρον της εταιρίας εκδηλώθηκε μετά από αναλύσεις που είχε στείλει ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας και η ομάδα του, με την αντιπροσωπεία των Ιαπώνων να επισκέπτονται τον Πλατύκαμπο για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασοι τον τρόπο καλλιέργειας του σκόρδου, αλλά και να πάρουν δείγματα του προϊόντος, ώστε να τσεκάρουν στα εργαστήρια τους τις ευεργετικές ουσίες του σκόρδου και κυρίως τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού Βύσσας του Έβρου. Οι δύο Συνεταιρισμοί πρωταγωνιστούν στην παραγωγή σκόρδου στην Ελλάδα, με τον Πλατύκαμπο να καλλιεργεί 3000 τόνους και την Βύσσα περί τους 1500 τ. Μέχρι στιγμής οι εξαγωγές που γίνονται σε Ευρώπη και Καναδά, αφορούν σε τρόφιμα και σίγουρα η προοπτική αξιοποίησης του προιόντος για φαρμακευτικούς λόγους θα προσδώσει προστιθέμενη αξία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ